Bevraging rond efficiëntie binnen makelaarskantoor
Maatschappijen over hun rapport
Begin dit jaar bevroeg de Commissie Efficiëntie van FVF de allround-maatschappijen, aangesloten bij Brocom, over de uitwisseling van gestructureerde berichten met de makelaar. Niettegenstaande dat bepaalde maatschappijen significant beter scoorden dan anderen, kon de Commissie op basis van de antwoorden niet anders dan besluiten dat er in het algemeen nog veel werk aan de winkel is. Er is nog heel wat potentieel dat momenteel niet of onderbenut wordt, zeker in bepaalde domeinen zoals leven, hospitalisatie en arbeidsongevallen. Afgelopen maanden pleegde de Commissie Efficiëntie van FVF hieromtrent overleg met elke betrokken verzekeringsmaatschappij. Hierna kan u de reactie van elke maatschappij op dit rapport nalezen.

Wat vindt u van dit initiatief van FVF?
Dit initiatief werd positief onthaald binnen Vivium. Enerzijds vinden we het goed om een ‘ijkpunt’ te hebben waarbij we de kwaliteit/kwantieit van de bloc retours in kaart hebben. Anderzijds geeft het ons de mogelijkheid om verbeteringsactie’s te meten.
Hoe beoordeelt u uw huidig resultaat als maatschappij?
Los van het feit dat we als maatschappij ons in het midden van de mediaan bevinden, zijn we ons er wel degelijk van bewust dat onze scoring beter kan. Het resultaat kwam niet helemaal onverwacht. De bloc retours die we beschikbaar hebben, zitten inhoudelijk boven de 80%. De reden van onze scoring heeft dan ook hoofdzakelijk te maken met het feit dat we bepaalde bloc retours (nog) niet aanbieden.
Welke zaken zal Vivium, in het voordeel van de makelarij, verbeteren in 2021 en in het eerste kwartaal van 2022?
We zullen ons vooral focussen op de ontwikkeling van ‘nieuwe’ bloc retours. Deze uitdaging aan onze kant is tweeërlei. Ten eerste willen we met de opzet van eventuele nieuwe ontwikkelingen andere lopende projecten en de daarop gezette teams minimaal impacteren. Qua ‘opbouw’ is het namelijk zo dat de bloc retour afhankelijk is van achterliggende (back-end)systemen die de data beschikbaar stelt opdat deze kunnen verwerkt worden in de BR.
Ten tweede zijn alle budgeten voor 2021 reeds gealloceerd op lopende projecten voor de resterende tijd van het jaar.
Belangrijk daarbij is dat we intern twee initiatieven hebben voorgelegd waarbij we extra budget gevraagd hebben om onze initiatieven reeds in kwartaal drie van 2021 op te starten. We zijn in afwachting van een definitieve beslissing hierover.
Onze 2 initiatieven de we voorgelegd hebben zijn de volgende:
- KMO: via een work-around en dus zonder ons back-end systeem te impacteren, kunnen we de meeste data capteren en de bloc retour aanmaken. Deze bloc retour wordt vandaag nog niet aangeboden en betekent dat de makelaar nieuwe KMO-zaken via mail ontvangt en manueel de gegevens moet overtypen in hun BMS. Met deze bloc retour zou deze data geautomatiseerd kunnen worden verwerkt.
- MPB beschikbaar maken: Deze functionaliteit ondersteunen wij vandaag nog niet en betreft ook een “win” aan de makelaarskant.

Wat vindt u van dit initiatief van FVF?
Wij vinden dit een uitstekend initiatief. Het ontwikkelen en ondersteunen van gestructureerde uitwisselingen maakt deel uit van onze strategische prioriteiten. Het laat ons toe belangrijke activiteiten te automatiseren, en dus sneller te reageren op aanvragen van makelaars en klanten tegen een lagere kost. Het verbetert ook sterk de kwaliteit van de data in de uitwisseling en leidt dus tot mindere fouten voor makelaars, klanten en de maatschappij.
Dit initiatief van FVF geeft een signaal naar al onze medewerkers over het belang dat ook de makelaars hechten aan de gestructureerde uitwisseling en is een erkenning voor de inspanningen die zij op dit vlak leveren. Het is ook een signaal naar verzekeringsmaatschappijen en softwarepakketten toe, die minder gebruik maken van gestructureerd uitwisseling en waarvan wij hopen dat zij sterker hierop inzetten. Makelaars gaan nog meer gestructureerde uitwisselingen gebruiken naarmate alle maatschappijen dit toepassen.
Hoe beoordeelt u uw huidig resultaat als maatschappij?
De scores stemmen overeen met onze verwachtingen. Enerzijds kennen wij onze sterke punten en zwakke plekken. Wij hebben, zoals overigens ook de andere maatschappijen, nog een weg af te leggen in schade, in leven en collectieve.
Wij hebben in het verleden echter zwaar ingezet op productie en op de grote volume producten, wellicht meer dan andere maatschappijen. Dat zien we voor een stuk vertaald in onze score die beduidend boven de gemiddelde score ligt. Het is een aanmoediging om in die richting verder te gaan.
Welke zaken zal AXA, in het voordeel van de makelarij, verbeteren in 2021 en in het eerste kwartaal van 2022?
In 2021 en 2022 gaan we sowieso door met de digitale push to broker-initiatief. Zo blijven we verder het pakket van de makelaar verrijken door een digitale kopij te bezorgen van de documenten pdf, zowel voor de contracten leven als BOAR. Recente voorbeelden hiervan zijn fiscale attesten en de jaaroverzichten. Het verzenden van de contractuele documenten leven als bijlage aan de bloc retour is voorzien voor de komende maanden.
Daarnaast blijven we verder de contextuele uitwisseling van klantendata optimaliseren tussen het beheerpakket van de makelaar en de tools van de maatschappij. Het AXA-Portaal zal een centrale rol spelen in het uitwisselen van deze data. Dit betekent dat er een uitwisseling zal gebeuren naar meer toepassingen met meer klantengegevens.
Verder wensen we het rekeninguittreksel te digitaliseren door deze als pdf gehecht aan het bestaande boekhoudkundig bericht mee te verzenden.
Tot slot wensen we het beheerpakket van de makelaar te verrijken met schadeberichten bij de dossiers bijstand.

Wat vindt u van dit initiatief van FVF?
Als makelarijverzekeraar pur sang, zijn we sterk geïnteresseerd in hoe makelaars de samenwerking met ons ervaren. Daarom hebben we graag meegewerkt aan dit onderzoek, hoewel het verzamelen van de benodigde gegevens geen eenvoudige opdracht is en inspanningen vereist voor een bedrijf als het onze.
Omwille van overnames uit het verleden moeten de benodigde uitwisselingsgegevens immers gehaald worden uit een heel aantal verschillende systemen.
Het resultaat van dit onderzoek vormt een interessante extra bron van informatie om te zien welke uitwisselingen belangrijk zijn voor de makelaars en ons zo te helpen in het leggen van de juiste focus bij onze ontwikkelingen. Dit instrument ondersteunt ons ook om intern te communiceren over wat we goed doen en wat we minder doen.
Portima’s rapportering is hierin eveneens een waardevolle bron van informatie, maar de rapportering van de Commissie Efficiëntie neemt kwaliteitsvereisten mee in het verhaal, wat ons een extra stuk van de puzzel geeft.
Hoe beoordeelt u uw huidig resultaat als maatschappij?
Momenteel bevinden we ons in de middenmoot, maar het is onze bedoeling beter te doen en hierin investeren we dan ook verder. Zo hebben we een vast budget gereserveerd om projecten in dit domein te realiseren, met een dedicated team dat dit op een transversale manier overziet.
We hebben nog een weg te gaan, maar op termijn wensen we hier bij de echte koplopers te gaan behoren. Dit gaan we niet doen door elk bericht blind te ontwikkelen, maar door nauw met de makelaars samen te werken. Op deze manier hopen we een echt verschil te maken.
Welke zaken zal baloise, in het voordeel van de makelarij, verbeteren in 2021 en in het eerste kwartaal van 2022?
We focussen ons momenteel op berichten voor het domein Leven. Onze ambitie is om tegen het eerste kwartaal van 2022 gestructureerde berichten te sturen voor toevoeging van contracten in de makelaarssystemen naar aanleiding van nieuwe zaken, portefeuille op aanvraag en plaatsingsmandaten.
Tegelijkertijd investeren we in de benodigde infrastructuur om de komende jaren onze uitwisseling eenvoudiger te kunnen verbeteren en uitbreiden. Zoals vermeld onderkennen we het grote belang van deze uitwisseling en daarom is het leggen van de goede fundamenten belangrijk, zodat we naar de toekomst meer snelheid kunnen maken.

Wat vindt u van dit initiatief van FVF?
Wij juichen dit initiatief sterk toe. Niet alleen omdat het de wederzijdse communicatie bevordert rond het efficiënt aanpakken van deze problematiek, maar ook omdat wij door deze structurele manier van rapporteren beter weten waar de aandachtspunten van de makelaars liggen.
Op die manier kan er door deze constante dialoog een concreet actieplan binnen onze maatschappij worden opgesteld dat perfect aansluit bij de eerder geschetste makelaarsbelangen.
Het elkaar op regelmatige tijdstippen van updates voorzien creëert ook een efficiënte dialoog waar beide partijen elkaars standpunt kunnen toelichten, maar ook vragen kunnen stellen. Dialoog werkt altijd beter. Zeker als het gaat om projecten van lange termijn die ons gezamenlijk voorbereiden op de toekomst en die de eindklant van ons gezamenlijk verwacht.
Hoe beoordeelt u uw huidig resultaat als maatschappij?
De aanzet is uiteraard jaren geleden al gegeven om in de digitale wereld stappen te zetten. Iedere zichzelf respecterende professional in de verzekeringswereld omarmde het digitale als een efficiëntie-oefening.
Steeds meer wordt het echter duidelijk dat we alle eerdere digitale inspanningen nu moeten laten samenkomen binnen één geïntegreerd digitaal model, dat ook steunt op een nieuwe manier van communiceren rond verzekeringen. Ook Portima heeft een prominente rol op onze digitale agenda, omdat dit dé manier is om digitaal en efficiënt met de makelaar te kunnen samenwerken.
Het is duidelijk dat er nog stevige stappen moeten gezet worden, ook voor ons als bedrijf. We hebben een basis gelegd die tegemoetkomt aan eerder geuite concrete basiswensen, maar dit moet nu in een versneld tempo worden uitgebouwd.
Net daarom juichen we het FVF-initiatief toe, omdat dit ons de kans biedt de dialoog aan te gaan en van daaruit onze digitale inspanningen verder te laten inspireren en sturen. Door het regelmatige contact en jullie input weten we beter welke verwachtingen de makelaars hebben rond het digitale aspect van onze samenwerking.
Welke zaken zal allianz, in het voordeel van de makelarij, verbeteren in 2021 en in het eerste kwartaal van 2022?
Zoals reeds gezegd: de basis is gelegd en nu moeten we ons focussen op het verder uitbouwen van de functionaliteiten binnen zowel het BOAR- als het Life-domein.
Voor 2021 ligt aan de basis het gegeven dat we onze Portima-uitwisseling willen optimaliseren. In 2020 hebben wij binnen ons bedrijf een Portima-werkgroep opgericht die alles in kaart moest brengen. Zo kregen we een goed zicht op de uitdagingen voor ons binnen het Portima-project. Dit met als enige doel de uitwisseling van data en polis-gegevens verder uitbreiden richting de makelaar.
Recent nog hebben we nieuwe functionaliteiten binnen onze Claims-omgeving geïmplementeerd. Ook onze aanwezigheid binnen de Portima-werkgroepen op sectorniveau wordt geïntensifieerd. We zijn van plan dit verder en in versneld tempo aan te pakken.
Dit jaar lanceerden we ook onze XCelerate Academy: dit heeft niks met rechtstreekse data-uitwisseling te maken, maar we hebben wel een 100% digitaal platform ontwikkeld voor onze makelaars dat de mogelijkheid biedt om FSMA-erkende opleidingen te bieden. Dit is volledig gratis en digitaal.
Iedere makelaar en zijn/haar medewerkers kunnen nu vanop afstand leerrijke opleidingen volgen en dit zonder tijdsverlies door verplaatsing. Veilig en efficiënt: geënt op deze tijd. Op die manier proberen we ook binnen ons opleidingsaanbod het digitale element naar voren te schuiven.
Ook onze interne rapportage heeft de digitale implementatie steeds op agenda staan gezien het belang dat hieraan wordt gehecht: dit vormt het tastbare bewijs dat het onderwerp altijd wordt meegenomen in alles wat we doen. Dit is uiteraard een aanzet maar het is duidelijk dat wij bij iedere beslissing op vandaag de digitale component meenemen in kader van de oplossing die we naar voren schuiven bij iedere ontwikkeling binnen ons bedrijf.
Voor 2022 gaan we alles verder in kaart brengen om - in samenspraak met onze makelaars en FVF - tot één digitaal platform te kunnen komen dat niet alleen omvattend is, maar tevens ook flexibel genoeg om steeds verder te kunnen optimaliseren.
De uitdagingen zijn groot maar we gaan ze graag - samen met FVF - aan om de toekomst van de makelarij in België verder te helpen professionaliseren en digitaliseren.

Wat vindt u van dit initiatief van FVF?
De makelarij en AG zijn gealigneerd wat betreft de objectieven voor de digitale transformatie en de weg naar efficiëntie. Om die efficiëntie te realiseren, zijn gestructureerde berichten een onmisbaar element.
Het initiatief van FvF brengt dit onder de aandacht van iedereen (inclusief de directies van de maatschappijen) en initieert een constructieve discussie op basis van objectieve gegevens.
Bovendien is het een goede input voor en een aanvulling van de werkgroep normalisatie van Assuralia waarin FVF zelf een zeer actieve en gewaardeerde rol speelt.
Hoe beoordeelt u uw huidig resultaat als maatschappij?
AG investeert al jaren in belangrijke mate in de gestructureerde berichten. Er worden jaarlijks miljoenen gestructureerde berichten uitgewisseld, en de meest gebruikte berichten in Non-Life scoren echt wel goed. Zoals de enquête aantoont, is er in bepaalde domeinen, waaronder leven, nog wat ruimte tot verbetering. Om de juiste conclusies te kunnen trekken, is het echter essentieel om een correct beeld te hebben van de resultaten.
Een bericht dat 10 keer per jaar wordt gebruikt, krijgt immers in de enquête hetzelfde gewicht als een bericht dat 100.000 keer wordt gebruikt. Bovendien waren de antwoorden enkel binair (1: gebruikt, 0: niet gebruikt).
Dus om de resultaten correct te kunnen interpreteren en er de juiste acties op het juiste moment aan te kunnen koppelen, hebben we zelf de resultaten omgezet in gewogen scores. Daarnaast rekenen we er ook op dat FVF ons inkijk geeft in hun prioriteiten. Zo kunnen we ons actieplan verfijnen en op een goede manier gaan faseren. Alles op hetzelfde moment aanpakken, is immers niet mogelijk.
Welke zaken zal AG Insurance, in het voordeel van de makelarij, verbeteren in 2021 en in het eerste kwartaal van 2022?
De efficiëntie voor de makelaar/maatschappij/klanten blijft voor AG een prioriteit. We houden hierbij continu de vinger aan de pols wat betreft onze modules (functioneel en scope), de gestructureerde berichten en de compatibiliteit met de beheerpakketten.
Bij vrijwel elke release brengen we verbeteringen aan. Recent hebben we ook met onze schademodules belangrijke stappen gezet. Daarnaast engageerden we ons om mee te werken aan het multitarificatie-initiatief van Portima. De integratie met Brio en onze modules zal naadloos verlopen.
Wij blijven dus onze makelaars ondersteunen doorheen verschillende initiatieven in Non-Life, Life en HC. Ook op het niveau van de sector zal AG actief blijven deelnemen aan verschillende werkgroepen georganiseerd binnen Assuralia.