SFDR & verzekeringsadvies

FVF ondersteunt haar leden

Op 10 maart trad een groot deel van de bepalingen in werking van de Europese Verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiëledienstensector. Ook wel "SFDR" genoemd vanwege de Engelse benaming Sustainable Finance Disclosure Regulation. Deze verordering roept nieuwe vereisten in het leven met betrekking tot het verzekeringsadvies en de informatieverschaffing over duurzaamheid van bepaalde financiële producten. Het is een eerste stap om ook met onze sector mee te bouwen aan een meer duurzame economie en samenleving.

Wat zijn deze verplichtingen?

Transparantie over duurzaamheidsrisico's en ongunstige effecten op de duurzaamheidsfactoren

De Verordening bepaalt onder meer dat verzekeringsmakelaars, die verzekeringen met een beleggingscomponent (4de pijler) distribueren, transparant dienen te zijn over hun gedragslijnen inzake de integratie van duurzaamheidsrisico’s en over hun beloningsbeleid met betrekking tot de integratie van diezelfde risico’s.

Europa definieert de duurzaamheidsrisico’s als ‘een gebeurtenis of omstandigheid op ecologisch (E), sociaal (S) of governance-gebied (G) die, indien ze zich voordoet, een werkelijk of mogelijk wezenlijk negatief effect op de waarde van de belegging kan veroorzaken’:

  • Ecologisch: een belegging in een economische activiteit die bijdraagt aan het bereiken van milieudoestellingen (bijvoorbeeld hernieuwbare energie, vermindering broeikasgasemissies, …).
  • Sociaal: een belegging in een economische activiteit die bijdraagt aan de verwezenlijking van een sociale doelstelling (bijvoorbeeld geen discriminatie, geen schending van de mensenrechten, …).
  • Governance: een belegging in een economische activiteit die geen afbreuk doet aan ‘goed bestuur’ (bijvoorbeeld geen corruptie, …).

Verder dient er transparantie te zijn van het al dan niet in aanmerking nemen van ongunstige effecten op de duurzaamheidsfactoren. Deze worden door Europa gedefineerd als ‘ecologische, sociale en werkgelegenheidszaken, eerbiediging van de mensenrechten, en bestrijding van corruptie en van omkoping’. Aan deze transparantieverplichtingen dient men in eerste instantie via de website te voldoen.

Transparantie in precontractuele documenten (productinformatie)

De Verordening voorziet daarnaast precontractuele informatievereisten over de duurzaamheid van bepaalde verzekeringsproducten. De doelstelling is om spaarders of beleggers een beter inzicht te geven in de duurzaamheid van hun spaargelden of beleggingen.

De verzekeringsmaatschappijen zijn daarbij verantwoordelijk voor het bezorgen van deze precontractuele informatie aan de verzekeringsmakelaars. De verzekeringsmaatschappijen moeten deze productinformatie aanleveren voor hun producten van 2de, 3de en 4de pijler.

Wat dient u als verzekeringsmakelaar te ondernemen?

Ook verzekeringsmakelaars kunnen onder het toepassingsgebied van de SFDR vallen en dienen bijgevolg te voldoen aan enkele nieuwe transparantievereisten met betrekking tot het verzekeringsadvies.

Om aan de verplichtingen van de verordening te kunnen voldoen, heeft FVF in samenwerking met Feprabel een stappenplan samengesteld om na te gaan of de SFDR van toepassing is binnen het kantoor. Ook creëerden we modelteksten om te plaatsen op de website van het kantoor.

Meer weten?

Leden vinden alle informatie en tools rond SFDR terug na inlog op de exclusieve ledenzone van fvf.be.

Let op! Zowel op Europees als op nationaal niveau is het regelgevingskader nog in volle evolutie en ook de verzekeringssector dient zich nog aan te passen. Deze tools zullen dus verder evolueren en aangepast worden in functie van de verdere uitwerking van de reglementering.

Bij aanpassingen brengt FVF de leden op de hoogte via onze e-flashes.

Lees hierna:

Interview Jo Berghs, Brokers Training

Klik hier