"Ook in digitale tijden gelooft Assuralia in de toegevoegde waarde van persoonlijk advies."

In gesprek met Barbara Van Speybroeck

Volgend jaar nemen we afscheid van Wauthier Robyns om te genieten van zijn welverdiend pensioen. Echter niet getreurd, want Assuralia en daarmee ook de verzekeringssector verwelkomde eind 2020 een nieuw gezicht! Vrijuit sprak met Barbara Van Speybroeck over haar ambities als Directeur Communicatie van de beroepsvereniging van de verzekeringsmaatschappijen.

Een dik half jaar geleden volgde u Wauthier Robyns op als woordvoerder van Assuralia. Hoe voelt het om zo’n vaste waarde in de verzekeringssector op te volgen?

Barbara Van Speybroeck: Ik ben vooral tevreden over deze positieve keuze en de nieuwe stap in mijn carrière binnen een zeer uitdagende sector. Ik ben blij dat ik mijn steentje kan bijdragen aan de verdere evolutie van de communicatie van Assuralia en de uitwerking van het strategisch plan.

Wauthier is uiteraard een buitengewone expert en bovenal een warme, vriendelijke collega. Het voelt voor mij niet aan alsof ik de ‘nieuwe Wauthier’ moet worden. Ik ben Barbara en ik hoop vooral op basis van mijn eigen kwaliteiten met vele fijne collega’s het verschil te maken in de communicatie en vertegenwoordiging van de sector.

Daar zijn we zeker ook benieuwd naar! Hoe zijn de afgelopen maanden verlopen?

Barbara: Ik heb een open en warme sector gevonden. Zelfs in deze bijzonder vreemde Covid-tijden zijn er heel wat opportuniteiten om mensen te leren kennen. Zo heb ik bijna 50 kennismakingsgesprekken digitaal achter de rug! Het voordeel van geen fysieke meetings: je kan bij iedereen ‘binnen geraken’ in de agenda en daar heb ik handig gebruik van gemaakt. Ook om de andere federaties te leren kennen.

Het was fijn om te zien hoe Assuralia investeert in informele momenten tussen collega’s, mijn derde dag was er al een digitale quiz en op vrijdag houden we “babbelkot”.

Daarnaast was er een goed momentum: aan het begin van het jaar heb ik mee kunnen schrijven aan het actieplan, op basis van de strategische prioriteiten. Een goede start van het nieuwe jaar dus. Met ook heel wat dossiers op tafel: de effectentaks, het jaarverslag, de steunmaatregelen vanuit de sector, ... Neen, ik heb mij nog niet verveeld. Gelukkig maar.

Wat vindt u van het imago en de communicatie binnen de verzekeringssector?

Barbara: De verzekeringssector heeft een zeer belangrijke maatschappelijke rol: een wereld zonder verzekeringen zou onleefbaar zijn! Daarnaast is er echter een technische kant, dat niet voor iedereen altijd begrijpelijk is. Bovendien komt de verzekeringssector vaak pas in beeld wanneer er iets ‘ergs’ gebeurd is.

Er is nog te weinig positieve visibiliteit rond de sector. Op die perceptie moet gewerkt worden: de verschuiving van reactief als pure schadebeheerder naar proactief, een partner in preventie!

Hoe wenst u deze pijnpunten binnen de sector aan te pakken?

Barbara: Een belangrijke eerste stap is gebruikmaken van een laagdrempelige, duidelijke taal. Dat is een hele uitdaging voor juridische materie echter wel van groot belang voor de consument. Het heeft bovendien veel voordelen voor de maatschappij: minder vragen, klachten, betere klantenbinding. Om die redenen zijn we dit jaar gestart met een project “klare taal”. Het doel is om hierin op breed sectoraal vlak stappen vooruit te zetten.

Thema’s zoals duurzaamheid, innovatie en digitalisering zijn actueler dan ooit, ook binnen de verzekeringssector. Deze moeten we proactief inzetten in een communicatieplan, eventueel in samenwerking met andere federaties en op maat van de doelgroep.

Daarnaast pakken we ook intern enkele communicatiekanalen aan om ze dynamischer te maken en zodoende meer impact te creëren naar onze stakeholders. Zo werd in december een aangepaste social media strategie uitgerold met groeiend succes. Sinds februari vindt men een nieuwe newsroom op assuralia.be en we bekijken tot slot de mogelijkheden om onze nieuwsbrieven grondig te vernieuwen. Houd Assuralia dus zeker in de gaten!

Wat is uw visie op het distributiekanaal van de verzekeringsmakelaars?

Barbara: Bij Assuralia zijn we ervan overtuigd dat de verschillende distributievormen een toegevoegde waarde bieden en dat de consument de formule moet kiezen die het best beantwoordt aan zijn specifieke behoeften en achtergrondkennis.

De makelaars nemen een belangrijke rol op zich. Ze zijn vaak het eerste contactpunt voor mensen - ook bij een ongeval en de daarmee gepaarde emoties. Ze wonen vaak vlakbij, kennen de klanten nog persoonlijk. Ze vertalen een complexe materie naar duidelijke taal. Deze rol moeten ze blijven spelen.

Door de toenemende digitalisering aan beide kanten - enerzijds online makelaarsdiensten en anderzijds de digitale evolutie van de consument - kunnen we in de toekomst een verandering verwachten. Hoewel we geloven dat de toegevoegde waarde van persoonlijk advies altijd belangrijk zal blijven.

Dit blijkt ook uit de belangrijke rol die makelaars - en verzekeringen in het algemeen - tijdens de laatste Covid-crisis hebben gespeeld. Ook de makelaars kunnen hun rol perfect vervullen in de digitale wereld. Zo bieden veel makelaars online tracking van dossiers, betaalstatus, ... aan.

“Door krachten te bundelen en goed te communiceren kunnen we mooie dingen bereiken.”

Hoe positioneert u dit distributiekanaal vanuit de communicatie vanuit Assuralia?

Barbara: Het is geen 'of-of’ maar een 'en-en' verhaal, dat heb ik zeer snel geleerd. Het is niet de onderneming of de makelaar, het is beiden. Dat is belangrijk om telkens mee te geven. Assuralia investeert ook in een eigen portaal van financiële educatie.

Hoe ziet u dit portaal verder evolueren?

Barbara: Dit is een belangrijk punt dat me nauw aan het hart ligt. Een recente peiling bij jongeren naar hun kennis en interesse over pensioenen heeft pijnlijk duidelijk gemaakt hoe belangrijk inzetten op sensibilisering en onderwijs is. Meer dan de helft van de jongeren heeft namelijk geen basiskennis over pensioen. Met 'Beter Zeker' hebben we een mooi aanbod voor het onderwijs, maar daar kan nog verder op gebouwd worden. Ik denk aan hetzelfde aanbod in de andere landstaal, een bredere verspreiding, samenwerking met andere federaties en noem maar op! We bekijken ook de mogelijkheid om een samenwerking op te starten met universiteiten of hogescholen, maar daarover hopelijk later meer.

Wat is volgens u de meerwaarde van een beroepsfederatie, zoals FVF, voor de makelaars?

Barbara: Het principe van samen kan je meer dan alleen: niet enkel vanuit een standpunt van kostenefficiëntie maar vooral sterke communicatietroeven uitspelen. Kijk maar naar Brocom. Zij creëren, samen met de maatschappijen en de beroepsfederaties, hele sterke campagnes en een zeer mooi uitgebouwd digitaal portaal voor klanten. Chapeau daarvoor. Klopt! Hoe ziet u de samenwerking tussen Assuralia en de andere beroepsfederaties, zoals FVF, in de toekomst evolueren? Barbara: Op hetzelfde constructieve elan als vroeger: door krachten te bundelen en goed onderling te communiceren kunnen we mooie dingen bereiken, daar ben ik van overtuigd.

Wij ook! Bedankt voor dit gesprek, Barbara!

Lees hierna:

Jaarrapport Ombudsfin

Klik hier