‘Je Makelaar’ op het goede spoor

‘Je Makelaar, Je beste Verzekering' blijft de expertise van de verzekeringsmakelaar succesvol in de verf zetten met de campagnes #ElkZijnVak. Daarnaast is Brocom achter de schermen druk in de weer om de positie van de makelaars nog meer te versterken in 2022. Zo bevestigen de reacties bij de consument na de gebeurtenissen van deze zomer duidelijk de toegevoegde waarde van de verzekeringsmakelaar en zijn persoonlijke service. Dit vertaalde zich onder andere in meer bezoekers en zoekopdrachten naar makelaars in de buurt op makelaarinverzekeringen.be.

'Je Makelaar, Je beste Verzekering', een sterk merk

Je Makelaar Je beste Verzekering

Elk jaar onderzoekt Brocom de merkevoluties van 'Je Makelaar, Je beste Verzekering'. Daaruit komt sterk naar voren dat de verzekeringsmakelaars hun positie aan het versterken zijn.

Enkele interessante vaststellingen:

 • Meer dan een vierde van de bevolking geeft de makelaar op als het eerste contactpunt wat betreft hun verzekeringen.
 • Een derde van de bevolking kent ‘Je Makelaar’. Het gaat hier vooral om de jongere generatie van 25 tot 34 jaar.
 • 20% kent de makelaar via reclame en 15% dankzij reclame op de gevel van het kantoor. Hieruit blijkt het belang van de lichtreclames en digitale schermen in en rond het kantoor om de zichtbaarheid te vergroten!
 • De makelaar blijft het belangrijkste distributiekanaal (40%) voor het afsluiten van verzekeringen.

Kortom, ‘Je Makelaar’ was zeer zichtbaar én bekend in 2021!

'Je Makelaar', een vaste waarde!

De makelaar kon zijn meerwaarde bewijzen in 2021:

 • De tevredenheid van de makelaars blijft het grootst. 43% geeft makelaars een 5/5. Dit is een veel hogere score dan andere distributiekanalen krijgen.
 • 42% van de respondenten zou een makelaar aanbevelen. Dit is aanzienlijk hoger dan bij andere distributiekanalen. Bij online verkoop ligt het aantal ontevredenen veel hoger. De lokale service van een makelaar is essentieel en wordt dus zeker wel gewaardeerd door de klant.
 • Mensen bevelen een makelaar aan voor het persoonlijk contact, zijn luistervaardigheid en zijn advies. Ook het gemak van het beheer en de betrouwbaarheid worden naar voren geschoven.
 • Dat de verzekeringsmakelaar opkomt voor de belangen van zijn klant en zowel fysiek als digitaal bereikbaar is, wordt gewaardeerd door de klant.
 • Wanneer men aangeeft geen makelaar aan te bevelen, dan is dit voor 25% van de tijd te wijten aan een gebrek aan kennis over diens rol of voor 20% aan de perceptie dat deze duurder is. Brocom neemt deze feedback mee bij de creatie van toekomstige campagnes.
 • De meest gewaardeerde kwaliteiten zijn expertise, toegankelijkheid en bovenal het feit dat men steeds beroep kan doen op de makelaar als een vertrouwenspersoon. Vlamingen hechten tot slot meer belang aan kwaliteit en de toegankelijkheid van de dienstverlening, alsook aan efficiëntie.

#ElkZijnvak, de expertise van de makelaar

De campagne #ElkZijnVak werd begin 2021 gelanceerd. In de campagne wordt de deskundigheid van de verzekeringsmakelaar mooi in de verf gezet door deze te vergelijken met andere dienstverlenende beroepen die ook een positief imago hebben, zoals een dokter of de brandweer. De campagne boekte mooie resultaten: 2/3 van de ondervraagden sprak erover met zijn omgeving. Van een succesvolle mond-tot-mondreclame gesproken!

 • De campagne vergrootte de notoriëteit van de verzekeringsmakelaar. In de toekomst blijft Brocom hierop inzetten.
 • De mix van buitenreclame met radioclips had een positief effect op de waardering van het merk 'Je Makelaar, Je beste Verzekering'.
 • De sociale media speelden een rol in de toenemende bewustwording. Dit betekent dat wanneer men een verzekeringsbehoefte heeft en de weg naar de makelaar vindt, men zeker zal overwegen om via dit kanaal de polis af te sluiten. De investering in digitale media en permanente aanwezigheid op Google heeft het aantal bezoeken aan makelaarinverzekeringen.be sterk doen stijgen, evenals het gebruik van de zoekmotor van de makelaar. Deze laatste zal in 2022 nog meer ingezet worden!

Goed verzekerd? Even checken bij mijn makelaar!

In 2022 schakelt Brocom een versnelling hoger. In de voorgaande jaren legde Brocom vooral de focus op de notoriëteit van ‘Je Makelaar’. Dit werk gaat op de achtergrond door, maar er zal vanaf nu hard gewerkt worden aan activering, namelijk het creëren van de makelaarsreflex.

Daartoe gaan we uit van de behoefte van consumenten en ondernemingen en hun veranderende gedrag na de crisissen die zich in 2021 maar bleven opvolgen.

De meerwaarde van de verzekeringsmakelaar zit nu fris in het geheugen van de consument. Deze vraagt zich af of men wel goed verzekerd is wanneer het noodlot bij hen zou toeslaan. Een ongelooflijk belangrijk momentum breekt dus aan voor de makelaars!

In de campagne 'Ben Ik Goed Verzekerd?' moedigen we de consument aan om contact op te nemen met de makelaars. Deze is de persoon bij uitstek om te controleren of men goed verzekerd is. De website makelaarinverzekeringen.be en de daaraan gekoppelde webpagina’s van de aangesloten makelaars worden in die zin aangepast om zowel fysiek als online contact te vergemakkelijken. Het is nu eenmaal zo dat de klant het ondertussen gewoon is om informatie online op te zoeken en afspraken digitaal in te plannen.

Ontdek alle plannen tijdens het webinar

In januari zal Brocom alle plannen voor 2022 bekendmaken tijdens het jaarlijkse webinar. Achter de schermen is hard gewerkt aan een strategie om de toegevoegde waarde van de verzekeringsmakelaar en de makelaarsreflex te verbeteren. We stellen u dit plan graag voor samen met de toekomstige campagnes. Aangesloten makelaars ontvingen in december een uitnodiging per mail met meer details om in te schrijven.

Lees hierna:

Sectornieuws