Voor slot en grendel

Snel een slotenmaker nodig? Voorkom onaangename verrassingen!

U verlaat uw woning en de deur van uw huis valt in het slot maar de sleutel ligt nog binnen... Deze vergetelheid kan u veel geld kosten, want een noodinterventie is soms peperduur. De meeste professionele slotenmakers zijn betrouwbaar, maar een minderheid maakt misbruik van de situatie. Hoe voorkomt u onaangename verrassingen? Wie kunt u vertrouwen?

Met het binnenmonds prevelen van krachttermen gaat u uw sleutels die u binnen heeft laten liggen niet terug krijgen. Dus dan maar een slotenmaker opbellen die jou aan de telefoon geruststelt dat hij voor 100 euro deze klus klaart. Tot deze achteraf met een factuur van 450 euro komt aanzetten… Dit is geen alleenstaand geval!

De vele klachten over gelijkaardige wanpraktijken die op een kalenderjaar worden ingediend, bevestigen dat deze sector berucht is voor deze vorm van misbruik. Onder meer de Economische Inspectie waarschuwt voor oneerlijke slotenmakers, die exorbitante prijzen aanrekenen en niet transparant communiceren over bijvoorbeeld de kosten van hun interventies.

Deze werkwijze van malafide slotenmakers tast de reputatie en het imago van het beroep aan en leidt ertoe dat de consumenten aandringen op regulering van de activiteiten van slotenmakers. Ook de sector zelf is hierin vragende partij.

Wat zijn de belangrijkste redenen voor ontevredenheid?

Het snel moeten inschakelen van een slotenmaker is een situatie die je nauwelijks kunt voorzien. Het is niet uitzonderlijk dat na interventie(s) van een malafide slotenmaker de factuur kan oplopen tot honderden euro’s en dit voor een eenvoudige deuropening.

Één van de belangrijkste reden over de ontevredenheid van het geleverde werk is de kostprijs van een interventie. Dit is door het gebrek aan doorzichtigheid van de tarieven (geen duidelijkheid brengen over het totaalbedrag van de interventie vóór de komst, hogere tarieven dan geadverteerd, enz.), ongerechtvaardigde extra kosten in verband met de voorwaarden van de interventie, de wachttijd alvorens de interventie gebeurt, of zelfs de volledige vervanging van het deurslot wanneer dit niet nodig leek.

Sommige pechvolgels hebben zelfs een beschadigde deur of slot overgehouden aan de interventie, of hebben hun deur volledig moeten vervangen.

Vertrouw de professionele slotenmakers

Gelukkig zijn niet alle noodherstellers oplichters! Maar zonder schriftelijke prijsopgave bestaat de kans dat je overgeleverd bent aan personen met slechte bedoelingen, die je astronomische bedragen vragen voor herstellingen die veel goedkoper kunnen gebeuren.

  • Kies vakmensen die u kent of waarvan u bewijs hebt dat het bedrijf daadwerkelijk goed werk levert.
  • Laat u niet verblinden door belachelijk lage prijzen. Die aanbiedingen zijn vaak te mooi om waar te zijn.
  • Vermijd het contacteren van een onbekende slotenmaker wiens gegevens u via een folder in uw brievenbus of via andere kanalen hebt gevonden. Want dit is de manier waarop de meeste oplichting gebeurt.
  • Vraag altijd een schriftelijke en volledige prijsofferte vóór de herstelling. En als er tijdens de herstelling extra werk nodig blijkt, vraag dan ook duidelijkheid over de prijs vóór de uitvoering daarvan.

De sector reageert...

De beroepsverenigingen hebben zich gemobiliseerd om te strijden tegen de slechte publiciteit die enkele malafide slotenmakers genereren. Op initiatief van staatssecretaris voor Consumentenbescherming Eva De Bleeker hebben de beroepsverenigingen, te weten de Vlaamse Slotenmakers Unie (VSU), de Fédération Nationale des Serruriers (FNS) en het platform MijnSlotenmaker.be, een gedragscode en een vrijwillige certificeringsprocedure aangenomen.

Om malafide slotenmakers te bestrijden, zullen de vakmensen deze gedragscode moeten ondertekenen en een kwaliteitscertificaat moeten kunnen voorleggen, dat wordt afgegeven na inspectie door een conformiteitsbeoordelingsorgaan. Aan het einde van deze procedure, die via de FOD Economie zal verlopen, zullen zij een identificatiekaart krijgen die zij aan hun klanten moeten kunnen voorleggen.

Sinds januari 2022 is ANPI belast met deze controlebezoeken en gaat bij haar controles na of de slotenmakers zich aan deze gedragscode houden. De officiële lijst van alle ondertekende en gecertificeerde professionele slotenmakers is te vinden op de website van de FOD Economie (zie QR-code) of via anpi.be.

Brandverzekering

In verschillende brandverzekeringen is een waarborg voorzien die de hierboven vervloekte situatie verzekert, al dan niet tot een bepaald grensbedrag. Ook de gevolgschade bij de herstelling of vervanging van een slot, wanneer bijvoorbeeld de ganse deur ook moet worden vervangen, is veelal verzekerd bovenop een eventueel grensbedrag. Overigens dient er, naar analogie met schade in het kader van de autoverzekering, meestal niet rechtstreeks aan de gecertificeerde slotenmaker betaald te worden maar stuurt deze laatste de factuur gewoon naar de verzekeringsmaatschappij.

Voor het onderschrijven van een brandverzekering met zulk een waarborg maar ook na het declameren van uw vocabularium aan schuttingwoorden vanwege vergeten huissleutels, is de verzekeringsmakelaar de aangewezen persoon om zo’n voorval in geen tijd op te lossen.

Conclusie

Het is belangrijk te onthouden dat slotenmakerij betrekking heeft op de veiligheid van uw woning en weinig te maken heeft met de wereld van de geslepen doe-het-zelver! Dit soort diensten mag dus alleen worden toevertrouwd aan betrouwbare ambachtslieden, gekwalificeerde en ervaren vaklui, die als enigen in staat zijn u het beste advies te geven en de meest geschikte materialen voor uw situatie aan te raden. En om u te helpen in een noodgeval!

ANPI streeft er altijd naar de kwaliteit van producten en diensten te garanderen, en sluit zich dan ook volledig aan bij dit initiatief, dat er vooral op gericht is het vertrouwen van het publiek in een essentieel anti-diefstalmiddel - het slot - te bevorderen! De kwalitatieve installatie van een goed veiligheidsslot vereist de tussenkomst van een geïnformeerde, opgeleide en serieuze slotenmaker.

Enkele tips:

  • Denk vooruit! Voordat u met een noodsituatie te maken krijgt, zoek professionele slotenmakers in uw omgeving, vooral degenen die 24/7 service bieden;
  • Hou de nummers in je contactenlijst;
  • Vertrouw niet op het eerste het beste nummer dat u op het internet vindt, of op websites die onvoldoend identificeerbaar zijn;
  • Vraag altijd om een volledige en schriftelijke offerte voorafgaand aan de interventie;
  • In de val gelopen? Meld de fraude op meldpunt.belgie.be.

Wie is ANPI?

ANPI is de Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding, een vzw die is opgericht op initiatief van de Belgische verzekeringsondernemingen, gegroepeerd in Assuralia. Vandaag zijn de leden van ANPI, naast de verzekeringsmaatschappijen, alle industriële federaties en beroepsverenigingen die gesensibiliseerd zijn door de preventie van brand en diefstal, alsook de overheid.

Lees hierna:

Sectornieuws