DOSSIER HOGESCHOLEN FINANCIËN EN VERZEKERINGEN

DE JOBVERZEKERING

'Verzekeringsmakelaar is inderdaad stilaan een knelpuntberoep aan het worden’, stelde Kelly Schamphelaere, CEO van FVF al op 21 januari 2021 in een interview met De Tijd. ‘Het is een complexe branche waar de nood aan gespecialiseerde kennis steeds groter wordt. Maar het is niet de meest sexy sector. Het blijkt zeer moeilijk jongeren warm te maken voor studies in financie- en verzekeringswezen. Makelaars springen dan ook meteen op iedereen die in die richtingen afstudeert. We proberen met het FVF jongeren wel warm te maken voor de job, wat stilaan vruchten afwerpt.'

Als federatie die twee derde van de Vlaamse verzekeringsmakelaars vertegenwoordigt, tracht FVF sinds jaar en dag een liaison te zijn tussen het hoger onderwijs en de verzekeringskantoren van onze leden. Zowel met fysieke aanwezigheid op de verschillende campussen als via de FVF-website beogen we een succesvolle overstap van de aula naar het makelaarskantoor.

Zo kunnen bijna afgestuurde studenten op https://www.fvf.be/nl/jobs de vacante plaatsen bij onze leden al bekijken en reageren. Anderzijds kunnen leden via de FVF-website alle info en links terugvinden om bij hogescholen die verzekeringstechnische studierichtingen aanbieden, een stageplaats voor te stellen.

FVF polste bij opleidingscoördinatoren en afstudeerverantwoordelijken van verschillende Vlaamse hogescholen hoe zij de instroom van nieuwe, verzekeringstechnische werkkrachten trachten op te krikken.

AP HOGESCHOOL

Campus Meistraat Meistraat 5, 2000 Antwerpen

E-mailadres: mc@ap.be

Tel.: +32 3 220 57 97

Welke studierichtingen op jullie hogeschool zijn de ideale springplank om succesvol aan de slag te gaan in een kantoor van een verzekeringsmakelaar of als zelfstandig verzekeringsmakelaar?

Gert: Professionele bachelor in het bedrijfsmanagement met afstudeerrichting financiën en verzekeringen.

Nele: Vanaf het academiejaar 2023-2024 starten we ook met een graduaatsopleiding verzekeringen.

Hoe zijn de studierichtingen naar de welke u hiervoor verwijst, georganiseerd en in welke mate komt het luik van verzekeringen aan bod?

Gert: De afstudeerrichting omvat een differentiatie van 150 studiepunten waarbij het curriculum meerdere opleidingsonderdelen gerelateerd aan verzekeringen omvat:

  • 1e jaar: verzekeringsrecht
  • 2e jaar: consumentenverzekeringen leven, zorg en schade
  • 3e jaar: verzekeringen voor professionelen: aansprakelijkheid, patrimonium, zorg en leven

Nele: De bacheloropleiding is een semesteriële opleiding waarbij studenten gedurende 3 jaar klaargestoomd worden voor de arbeidsmarkt. In het eerste jaar komt het luik ‘verzekeringen’ reeds vanaf het 2e semester uitgebreid aan bod en dit tot ze afstuderen. Verder kunnen studenten in het laatste jaar van de opleiding een stage lopen die maar liefst 13 weken duurt. Zij hebben de keuze om dit te doen bij een makelaar, een maatschappij, een agentschap, een financiële instelling of een aanbieder van verzekeringsproducten.

Galle Nele

  • 19% van de studenten die dit jaar een stage doen, doen ditbij een verzekeringsmaatschappij

Gert: Meerdere vaklectoren zijn zelf verzekeringsmakelaar en integreren hun praktijkervaring in de leerinhouden en werkvormen.

  • 43% van de studenten die dit jaar een stage doen, doen ditbij een bancaire instelling.Van de studenten die een stage uitoefenen in de verzekerings- sector, blijven de meesten daar ook tewerkgesteld. Verder zien we ook vaak studenten die in een bankinstelling de stage lopen, nadien naar de verzekeringssector verhuizen. Hiervan heb ik he- laas geen exacte cijfers beschikbaar.

Gert: Studenten krijgen gedurende 13 weken de kans zich te bewijzen aan het werkveld. Bij wederzijdse tevredenheid leidt dit inderdaad dikwijls tot een eerste tewerkstelling.

Galle Nele

Opleidingscoördinator Internationaal ondernemen Stagecoördinator financiën en verzekeringen

In welke mate achten jullie de verplichte stage bepalend voor de loopbaankeuze van de student?

Nele: De verplichte stage is vaak in grote mate bepalend, daar studenten vaak een werkaanbod ontvangen tijdens de stage.

Gert: Studenten krijgen gedurende 13 weken de kans zich te bewijzen aan het werkveld. Bij wederzijdse tevredenheid leidt dit inderdaad dikwijls tot een eerste tewerkstelling.

Nemen jullie nog andere initiatieven om studenten voor te bereiden op het praktisch werkveld in het makelaarskantoor?

Gert: Meerdere vaklectoren zijn zelf verzekeringsmakelaar en integreren hun praktijkervaring in de leerinhouden en werkvormen. Nele: Verder nodigen we ook gastsprekers uit en organiseren we diverse bedrijfsbezoeken. Doordat het mereendeel van onze docenten met 1 been in de praktijk staat, krijgen de studenten ook ontzettend veel hands-on leerinformatie.

Van Den Broeck Gert

Opleidingshoof bedrijfsmanagement

Heeft u er zicht op hoeveel van de afgestudeerden nadien in de verzekeringssector belanden, in het bijzonder bij of als een zelfstandig verzekeringsmakelaar?

Nele: Dat hangt uiteraard nauw samen met het type stageplaats Laat ik eerst enkele cijfers geven:

  • 19% van de studenten die dit jaar een stage doen, doen dit bij een verzekeringsmaatschappij
  • 29% van de studenten die dit jaar een stage doen, doen dit bij een verzekeringsmakelaar
  • 43% van de studenten die dit jaar een stage doen, doen dit bij een bancaire instelling.

Van de studenten die een stage uitoefenen in de verzekeringssector, blijven de meesten daar ook tewerkgesteld. Verder zien we ook vaak studenten die in een bankinstelling de stage lopen, nadien naar de verzekeringssector verhuizen. Hiervan heb ik helaas geen exacte cijfers beschikbaar.

HOGENT

Campus Mercator - Henleykaai 84, 9000 Gent

Tel.: +32 9 243 20 16

Tel.: +32 3 220 57 97

Campus Aalst - Arbeidstraat 14, 9300 Aalst

Tel.: +32 9 243 38 00

Welke studierichtingen op jullie hogeschool zijn de ideale springplank om succesvol aan de slag te gaan in een kantoor van een verzekeringsmakelaar of als zelfstandig verzekeringsmakelaar?

Ineke: Eerst en vooral de opleiding ‘Financiën & Verzekeringen’ binnen bedrijfsmanagement. Deze officieel erkende opleiding geeft toegang tot het wettelijk beschermd beroep van verzekeringsbemiddelaar en -distributeur, bemiddelaar in bank- en beleggingsdiensten en distributeur van financiële instrumenten overeenkomstig de Wet Willems en Wet Cauwenberghs.

De combinatie van de banktechnische opleiding met de verzekeringsvorming is een belangrijke troef in de zoektocht naar een job in de sector.

Hilde: Heb je zin om je daarna nog verder te verdiepen in de verzekeringsmaterie? Dan kan je opteren voor het postgraduaat “Verzekeringen Risk & Claims Management”. Dit is een vervolgopleiding die combineerbaar is met het werk aangezien deze doorgaat van februari tot en met juni, 1 dag in de week. Deze opleiding is een verdieping en richt zich tot elke professional in de verzekeringen die zich verder wenst te specialiseren en in het bijzonder zelfstandige makelaars, personeel ervan alsook risk managers. Via onze infosessies geven wij meer informatie aan verdere geïnteresseerden waarbij ze een beter zicht krijgen op het inhoudelijke programma.

Hoe zijn deze opleidingen georganiseerd en in welke mate komt het luik van verzekeringen aan bod?

Ineke: In de driejarige opleiding ‘Financiën & Verzekeringen’vliegen we er meteen in en duiken we vanaf het eerste jaar in de

financiële en verzekeringstopics, bijvoorbeeld verzekeringstechniek en verzekeringsrecht. Door geen algemeen jaar bedrijfsmanagement te integreren hebben we de ruimte om doorheen de opleiding meer opleidingsonderdelen op te nemen om de verzekeringskennis te verdiepen of te verbreden en in te zetten op praktijkervaring. In het tweede jaar ligt de focus op particulieren en in het derde jaar op ondernemingen. In het derde jaar kunnen de studenten hun eigen accent leggen door het samenstellen van opleidingsonderdelen uit een keuzepakket: focus op verzekeringen en/of focus op bank.

De opleiding laat zowel de financiële topics, als de verzekeringstopics aan bod komen. In het derde jaar kunnen de studenten er wel voor kiezen om hun verzekeringsonderdelen te laten doorwegen door het samenstellen van een keuzepakket. Bekijk zeker ons programma dat je kan vinden op hogent.be.

De focus ligt eveneens op praktijkervaring door onder andere projectwerking in alle jaren te integreren. Hierbij worden verschillende opleidingsonderdelen benaderd en worden de soft skills van de studenten aangescherpt. Daarnaast hebben we het opleidingsonderdeel ‘Praktijkervaring’ in elk modeltraject waarin de studenten in contact worden gebracht met het werkveld, actuele topics en trends opvolgen en we ze voorbereiden op het beroep.

Hilde: Het postgraduaat ‘Verzekeringen: Risk & Claims Management is een unieke opleiding in die mate dat ze voornamelijk vanuit schadeclaims vertrekt alsook een diversiteit aan BOAR verzekeringstakken in het programma heeft. Het is modulair opgebouwd en bestaat uit 4 modules: patrimonium, lichamelijke letsels, ondernemingen en vaardigheden. Meer info is te vinden op hogent.be.

Ineke: Heel bepalend! Op HOGENT worden de studenten begeleid bij het kiezen van hun stageplaats. We toetsen hun interessegebied, ontdekken hun talenten en toekomstvisie. Daarnaast komen de studenten doorheen het gehele traject in contact met het werkveld en ontdekken ze welke functies er allemaal mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld tijdens een georganiseerde beroepencarrousel. Dit is een soort van speeddate waarin de studenten in gesprek gaan met zeer uiteenlopende beroepsprofielen in de sector. In het tweede jaar gaan de studenten ook op kijkstage, zowel in de verzekeringssector, als in de bankensector. Daarenboven volgen ze ook een schade-expertise.

De Mulder Hilde

Coördinator Postgraduaat verzekeringen

In welke mate achten jullie de verplichte stage bepalend voor de loopbaankeuze van de student?

Ineke: Heel bepalend! Op HOGENT worden de studenten begeleid bij het kiezen van hun stageplaats. We toetsen hun interessegebied, ontdekken hun talenten en toekomstvisie. Daarnaast komen de studenten doorheen het gehele traject in contact met het werkveld en ontdekken ze welke functies er allemaal mogelijk zijn zoals bijvoorbeeld tijdens een georganiseerde beroepencarrousel. Dit is een soort van speeddate waarin de studenten in gesprek gaan met zeer uiteenlopende beroepsprofielen in de sector. In het tweede jaar gaan de studenten ook op kijkstage, zowel in de verzekeringssector, als in de bankensector. Daarenboven volgen ze ook een schade-expertise. Tenslotte lopen de studenten 12 weken stage in hun derde jaar. De bedoeling is dat ze, net zoals een volwaardige werknemer, tijdens deze stage evolueren en liefst met zoveel mogelijk verschillende verzekeringstakken in aanraking te komen. Zo kunnen de studenten

zeer goed aftoetsen waar hun interesse naartoe gaat, waarop dan ook later hun loopbaankeuze zal gebaseerd zijn. Daarenboven wordt aan zeer veel stagestudenten een contract aangeboden om op de stageplaats aan de slag te gaan. Na een geslaagde stage gaan heel wat studenten hierop in. Nemen jullie nog andere initiatieven om studenten voor te bereiden op het praktisch werkveld in het makelaarskantoor?

Ineke: De afstudeerrichting ‘Financiën & Verzekeringen’ is een praktijkgerichte opleiding. Theorie doceren is uiteraard belangrijk, maar een praktijkgerichte aanpak zorgt dat alles veel beter geabsorbeerd wordt. We zetten hier dus voluit op in! Deze zeer praktijkgerichte aanpak komt tot uiting in alle jaren. Dit zijn steeds realistische, actuele cases. Het werkveld wordt hier optimaal in betrokken: cases worden door werkveld toegelicht en begeleid, tools worden aangereikt waarmee de studenten aan de slag gaan in de projecten, feedback van experten uit het werkveld. Bovendien zijn onze eigen verzekeringslectoren ook werkzaam in de sector.

De Vleeschouwer Ineke

Lector – onderzoeker / Coördinator

afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen

Daarnaast hebben we het opleidingsonderdeel ‘Praktijkervaring’ in elk modeltraject waarin de studenten in contact worden gebracht met het werkveld, actuele topics en trends opvolgen en we ze voorbereiden op het beroep. Gezien de digitale evolutie scherpen we de digitale skills van onze studenten aan in het opleidingsonderdeel ‘Digitale vaardigheden’. Studenten leren omgaan met het verwerken en structureren van data, leren insurtechs kennen en gaan aan de slag met de tools, ontdekken wat de digitale uitdagingen zijn,… Dit alles is ook in samenwerking met het werkveld. Via de projecten en het opleidingsonderdeel ‘Praktijkervaring’ werken we ook aan de soft skills. Zo werken we intensief aan de commerciële technieken. Dit is een zeer hands-on aanpak, waarbij we rollenspelen integreren zowel in een fysieke context, als in een online context. De feedback die daaruit voorkomt is zeer leerrijk en waardevol! Andere soft skills zoals proactief zijn, samenwerken, probleemoplossend denken, communicatieve vaardigheden,… komen uiteraard ook aan bod. Heeft u er zicht op hoeveel van de afgestudeerden nadien in de verzekeringssector belanden, in het bijzonder bij of als een zelfstandig verzekeringsmakelaar? Ineke: De meerderheid van onze studenten loopt stage in de verzekeringssector of bij een stagebedrijf dat zowel actief is in de financiën, als verzekeringen. Er is een zeer grote vraag naar stagestudenten en ze zijn na afloop van de stage zeer gegeerd op de arbeidsmarkt. Om te illustreren: vorig academiejaar kreeg ongeveer 85% van de stagestudenten die niet opteerden om verder te studeren (ongeveer 20% van de studenten) een jobaanbieding op de stageplaats. 53% daarvan kwam terecht bij een zelfstandig verzekeringsmakelaar. Onmiddellijk starten als zelfstandig makelaar is zeer moeilijk, we raden hen aan om eerst ervaring op te doen bij een verzekeringsmakelaar. Uiteindelijk bereiken heel wat oud-studenten hun doel en worden zelfstandig makelaar.

HOWEST

Campus Brugge Station – BST1

Spoorwegstraat 4, 8200 Brugge

Tel.: +32 50 68 26 66

E-mail: brugge@howest.be

Welke studierichtingen op jullie hogeschool zijn de ideale springplank om succesvol aan de slag te gaan in een kantoor van een verzekeringsmakelaar of als zelfstandig verzekeringsmakelaar?

Veerle: Binnen Howest bieden wij de opleiding Bedrijfsmanagement, optie Financiën & Verzekeringen aan – zowel in dagonderwijs als afstandsonderwijs.

Binnen deze richting kan er gekozen worden voor een specialisatie als Financial Advisor, Insurance Advisor of Real Estate Advisor. De opleiding is erkend door het FSMA en is dus een ideale springplank naar een succesvolle carrière binnen de verzekeringssector.

Hoe zijn de studierichtingen naar de welke u hiervoor verwijst, georganiseerd en in welke mate komt het luik van verzekeringen aan bod?

Veerle: De richting Financiën & Verzekeringen is een 3-jarig traject waar de klemtoon ligt op financiën, verzekeringen, vastgoed én vermogensplanning. Het is vooral de mix van deze deelgebieden die van onze studenten een allround consultant maakt.

Wanzeele Veerle

Afstudeerverantwoordelijke Financiën & Verzekeringen

Wie dit wenst, kan vanaf het 2e jaar specialiseren in één van de deeldomeinen en wordt volledig klaargestoomd om onmiddellijk aan de slag te gaan. Niet enkel de gespecialiseerde kennis is een troef, maar zeker en vast ook de praktijkgerichtheid. We zetten maximaal in op praktijk en samenwerking met het werkveld, zodat onze studenten onmiddellijk inzetbaar zijn. Wie kiest voor de specialisatie Insurance Advisor krijgt bijvoorbeeld les van gastprofessoren uit de praktijk, werkt aan concrete projecten, cases en dossiers uit het werkveld, maakt kennis met relevante spelers en beroepsverenigingen, loopt gedurende twee stageperiodes stage in deze sector, enzovoort. Daarnaast volgt de opleiding de nieuwe trends uit de sector op de voet en integreert deze in het curriculum, bijvoorbeeld de impact van blockchain, AI,… op verzekeringen. In welke mate achten jullie de verplichte stage bepalend voor de loopbaankeuze van de student? Veerle: Wij kiezen voor twee stageperiodes zodat de student doorheen de hele opleiding kan kennis maken met de praktijk en zijn/ haar horizonten kan verruimen. Niet enkel het kantorennet behoort tot de mogelijkheden, maar evenzeer maatschappijen of insurtechs zijn gewaardeerde stagepartners. Wij bereiden hen ook grondig voor om als zelfstandige aan de slag te gaan en laten hen meermaals kennis maken met de makelaardij. De twee stages die studenten lopen binnen de verzekeringssector zijn zeker bepalend voor de latere loopbaankeuze. We stellen vast dat studenten vaak al een contract aangeboden krijgen op hun

stageplaats nog vóór ze afgestudeerd zijn. Ook krijgen we – meer dan vroeger – regelmatig de vraag om op de lijst van stageplaatsen te komen met oog op een concrete vacature.

Een stage van een student is zeker en vast een win-win voor zowel de student als het bedrijf/ kantoor: beiden kunnen nagaan of er een klik is en een toekomstige samenwerking eventueel al uitstippelen. De krapte op de arbeidsmarkt zorgt er dus voor dat de instroom van nieuw talent een grote toegevoegde waarde is.

De twee stages die studenten lopen binnen de verzekeringssector zijn zeker bepalend voor de latere loopbaankeuze. We stellen vast dat studenten vaak al een contract aangeboden krijgen op hun stageplaats nog vóór ze afgestudeerd zijn. Ook krijgen we – meer dan vroeger – regelmatig de vraag om op de lijst van stageplaatsen te komen met oog op een concrete vacature.

Nemen jullie nog andere initiatieven om studenten voor te bereiden op het praktisch werkveld in het makelaarskantoor? Veerle: Praktijkgerichtheid en samenwerking met het werkveld is onze troef. Ongeveer 1/3 van de studiepunten wordt ingevuld met ‘werkplekleren’. Onze studenten komen dagdagelijks in contact met de praktijk, mede door de lesgevers/ coaches, maar ook door de vele projecten die we hen aanreiken. We werken hierbij nauw samen met de makelaarskantoren uit de regio.

Heeft u er zicht op hoeveel van de afgestudeerden nadien in de verzekeringssector belanden, in het bijzonder bij of als een zelfstandig verzekeringsmakelaar? Veerle: Helaas stellen we vast dat de minderheid van de studenten kiest voor een specialisatie in verzekeringen. Echter, eenmaal ze gekozen hebben voor deze specialisatie, komt quasi iedereen in deze boeiende sector terecht, veelal bij een verzekeringsmakelaar.

We merken jammer genoeg steeds meer dat de vraag naar goede werknemers veel groter is dan het aanbod. Het probleem ligt ons inziens niet zozeer bij de uitstroom, maar eerder bij de instroom. 18-jarigen kiezen niet snel voor een richting Financiën & Verzekeringen omdat het ‘saai’, ‘veel papierwerk’, ‘veel cijfers’, ‘moeilijk’, … is. Ongekend is vaak onbemind…

Tot slot dus een warme oproep om met gebundelde krachten in te zetten op deze doelgroep. Howest doet er in elk geval alles aan om de boeiende aspecten van Financiën & Verzekeringen te communiceren: zowel vóór de opleiding (naar de studiekiezer) als tijdens de opleiding (naar de student).

KAREL DE GROTE HOGESCHOOL

Hoofdcampus Groenplaats

Nationalestraat 5, 2000 Antwerpen

Tel.: +32 3 613 13 00

E-mail: info.mit@kdg.be

Welke studierichtingen op jullie hogeschool zijn de ideale springplank om succesvol aan de slag te gaan in een kantoor van een verzekeringsmakelaar of als zelfstandig verzekeringsmakelaar?

Karin: In alle opleidingen bedrijfsmanagement wordt een goede basis gegeven van recht, talen, soft skills, economie, boekhouden….. Naargelang de specialisatie in de richting wordt er opgeleid naar andere sectoren.

Philip: Inderdaad, in volgorde van belangrijkheid, of anders gezegd, volgens de instroom studenten, krijgen we dan:

  • Professionele bachelor Financiën en Verzekeringen (FVE)
  • Professionele bachelor Rechtspraktijk (REP)
  • Alle andere professionele bachelors bedrijfsmanagement

Hoe zijn de studierichtingen naar de welke u hiervoor verwijst, georganiseerd en in welke mate komt het luik van verzekeringen aan bod?

Karin: Er zijn op KdG verschillende richtingen bedrijfsbeheer of bedrijfsmanagement. Wij bieden specifiek een opleiding bedrijfsmanagement Financiën en Verzekeringen aan, die zich speciaal richt op verzekeringen, financiën en de laatste jaren ook vastgoed. Iedereen die het diploma haalt, kan zich vestigen als zelfstandig verzekeringsmakelaar, bankagent….

Bellon Karin

Docent Financiën en Vastgoed

Philip: Klopt, er is vanzelfsprekend zeer ruime aandacht voor verzekeringen: zowel qua verzekeringstakken, productie & schade, commerciële aspecten, globale sector, … In de 3de bachelor kunnen studenten zich dan verder verdiepen in het ‘Practicum Verzekeringen’, één van de keuzemogelijkheden naast het ‘Practicum Financiën’ en ‘Practicum Vastgoed’.

Bij de studenten Rechtspraktijk is het aanbod aan verzekeringsvakken beperkter. Ze hebben wel als mogelijkheid om het keuzevak ‘Practicum Bank & Verzekeringen’ op te nemen. Hierin wordt de verzekeringswet behandeld en kennisgemaakt met de meest courante verzekeringstakken.

Bij de andere opleidingen binnen de richting bedrijfsmanagement komen verzekeringsvakken niet of nauwelijks aan bod.

Philip: Zeer bepalend, zowel voor de student als voor de stageaanbieder voor wie dit het perfecte aanwervingskanaal is in een krappe arbeidsmarkt.

In welke mate achten jullie de verplichte stage bepalend voor de loopbaankeuze van de student? Philip: Zeer bepalend, zowel voor de student als voor de stageaanbieder voor wie dit het perfecte aanwervingskanaal is in een krappe arbeidsmarkt.

Karin: Onze studenten hebben in het tweede jaar Financiën en Verzekeringen een kennismakingsstage in de 3 sectoren (financiën, verzekeringen en vastgoed) om hun eigen interesse te leren kennen. In het derde jaar is er dan een stage naargelang de specialisatie die ze in het derde jaar gekozen hebben (verzekeringen, financiën, vastgoed). Ongeveer 30% van de afgestudeerden gaat nog voor een master na het afronden van de bacheloropleiding.

Karin: Onze studenten hebben in het tweede jaar Financiën en Verzekeringen een kennismakingsstage in de 3 sectoren (financiën, verzekeringen en vastgoed) om hun eigen interesse te leren kennen. In het derde jaar is er dan een stage naargelang de specialisatie die ze in het derde jaar gekozen hebben (verzekeringen, financiën, vastgoed). Ongeveer 30% van de afgestudeerden gaat nog voor een master na het afronden van de bacheloropleiding.

Nemen jullie nog andere initiatieven om studenten voor te bereiden op het praktisch werkveld in het makelaarskantoor?

Philip: Het practicum Verzekeringen met o.a. bedrijfsbezoeken en gastsprekers, het afstudeerproject met reële casestudie, kennismaking met het werkveld, zoals op de jaarlijkse beroependag waar alumni in contact komen met studenten, de korte kijkstage in 2e bachelor en de uitgebreide stage in 3e bachelor. Karin: Praktijkervaring opdoen in financiën, vastgoed en verzekeringen staat in het derde jaar geprogrammeerd: 12 vrijdagen lang worden studenten naargelang hun keuzetraject ondergedompeld in de praktijk van die sectoren met bedrijfsbezoeken, specifieke pakketten van diezelfde sector, gastlezingen, enzovoort.

Tenslotte wordt er ook ingezet op de ontwikkeling van commerciële vaardigheden en soft skills. Philip: Voor de rechtspraktijkstudenten die het practicum Verzekeringen & Bank kozen, zijn er ook bedrijfsbezoeken en gastsprekers geprogrammeerd, tijdens de Lexperience Day zijn er werkbezoeken & lezingen waarbij verzekeringssector – naast andere sectoren – eveneens aan bod komt. Een oriëntatiestage in de verzekeringssector behoort voor deze studenten ook tot de mogelijkheden.

Philip: Reken dat we jaarlijks een uitstroom hebben van 30 à 40 studenten naar de verzekeringssector. Van de rechtspraktijkstudenten belanden er 5 à 10 in de verzekeringssector, meestal als schadebeheerder bij een verzekeringsmaatschappij.

Hellemans Philip

Opleidingshoofd Financiën en Verzekeringen

Heeft u er zicht op hoeveel van de afgestudeerden nadien in de verzekeringssector belanden, in het bijzonder bij of als een zelfstandig verzekeringsmakelaar? Karin: Wij hebben ongeveer een 80-tal derdejaarsstudenten. Daarvan gaan ongeveer 15 studenten nog verder studeren. Ongeveer 15 studenten kiezen voor de vastgoedsector, ongeveer 20 studenten kiezen voor de banksector en ongeveer 30 studenten gaan verder in de verzekeringen, hetzij bij een verzekeringsmaatschappij, hetzij bij een verzekeringsmakelaar. Philip: Reken dat we jaarlijks een uitstroom hebben van 30 à 40 studenten naar de verzekeringssector. Van de rechtspraktijkstudenten belanden er 5 à 10 in de verzekeringssector, meestal als schadebeheerder bij een verzekeringsmaatschappij.

HOWEST

Campus Brugge Station – BST1

Spoorwegstraat 4, 8200 Brugge

Tel.: +32 50 68 26 66

E-mail: brugge@howest.be

Welke studierichtingen op jullie hogeschool zijn de ideale springplank om succesvol aan de slag te gaan in een kantoor van een verzekeringsmakelaar of als zelfstandig verzekeringsmakelaar?

Kerry: Dat is vooral onze bachelor opleiding Bedrijfsmanagement, afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen. Op onze website https://www.pxl.be/financien-en-verzekeringen krijg je een beeld van de opleiding. Belangrijk om te weten is dat vanaf 2022-2023 het curriculum wijzigt. Wij hebben dit in samenspraak met het werkveld gedaan. Een sneller contact met de praktijk was gewenst, waar wij met het opleidingsonderdeel “Meet the business” op zullen inspelen. Dit opleidingsonderdeel zal in elk jaar van de opleiding terugkomen.

Cuypers Kerry

Opleidingshoofd Finance & Insurance Management

Hoe zijn de studierichtingen naar de welke u hiervoor verwijst, georganiseerd en in welke mate komt het luik van verzekeringen aan bod? Kerry: We verwijzen hiervoor graag naar onze webpagina waar het curriculum vermeld wordt. Binnen de afstudeerrichting Financiën en Verzekeringen zijn er 2 keuzetrajecten: Financial advisor en Vastgoed. In het programma van beide keuzetrajecten zie je dat het verzekeringspakket duidelijk aan bod komt. Zoals steeds in een opleiding past, gebeurt dit door de basisbegrippen te leren en vervolgens uit te breiden naar de andere domeinen. Tevens wordt er aandacht besteed aan voldoende cases. Gezien de aanpassing van het curriculum zal de student zijn opgedane kennis ook sneller kunnen aftoetsen met de werkvloer. In welke mate achten jullie de verplichte stage bepalend voor de loopbaankeuze van de student?

Kerry: Het feit dat de student gedurende 12 weken werkt op zijn stageplaats, geeft hem of haar een duidelijk beeld van de inhoud van

de job. Maar los van het inhoudelijke zal ook de menselijke interactie op het kantoor bepalend zijn. Er zijn dus wel een aantal factoren die de keuze van de student kunnen bepalen. Dit hangt dus ook af wat de student kan/mag doen tijdens zijn stage . Wordt de student volledig betrokken bij alle taken die uitgevoerd worden in een kantoor ? Dus een eenduidig antwoord kan hier niet echt op gegeven worden. Maar dat de stage belangrijk is, is duidelijk.

Nemen jullie nog andere initiatieven om studenten voor te bereiden op het praktisch werkveld in het makelaarskantoor? Kerry: Door het gewijzigd curriculum zullen studenten al van in hun eerste jaar kennismaken met het werkveld door gastcolleges, bedrijfsbezoeken en een kijkstage. We verwachten van het werkveld ook de nodige initiatieven . Er zijn verder projectweken waarin de student in team rond een bepaald thema werkt. Ze kunnen hierbij uit verschillende thema’s kiezen, waaronder dus ook de verzekeringsaspect. Heeft u er zicht op hoeveel van de afgestudeerden nadien in de verzekeringssector belanden, in het bijzonder bij of als een zelfstandig verzekeringsmakelaar? Kerry: Dit is moeilijk te zeggen. We schatten dat dit een 45% zal zijn.

THOMAS MORE

Campus De Vest - Zandpoortvest 60, 2800 Mechelen

Tel.: +32 15 36 91 00

E-mail: info.devest@thomasmore.be

Campus Aalst - Kleinhoefstraat 4, 2440 Geel

Tel.: + 32 14 56 23 10

E-mail: info.geel@thomasmore.be

Welke studierichtingen op jullie hogeschool zijn de ideale springplank om succesvol aan de slag te gaan in een kantoor van een verzekeringsmakelaar of als zelfstandig verzekeringsmakelaar?

Sarah: Binnen de professionele bachelor Bedrijfsmanagement kunnen de studenten kiezen voor de afstudeerrichtingen Financiën en Verzekeringen en Immobiliën en Verzekeringen.

Hoe zijn de studierichtingen naar de welke u hiervoor verwijst, georganiseerd en in welke mate komt het luik van verzekeringen aan bod?

Sarah: Naast een aantal gemeenschappelijke vakken binnen de bachelor Bedrijfsmanagement hebben we een groot aanbod aan specifieke vakken rond verzekeringen:

  • Inleiding Verzekeringen;
  • Aansprakelijkheidsverzekeringen;
  • Patrimoniumverzekeringen;
  • Mobiliteitsverzekeringen;
  • Arbeidsongevallenverzekeringen;
  • Personenverzekeringen.

Naast deze 6 verplichte vakken kunnen studenten ook nog opteren voor het keuzevak “Expertise en verzekeringen”. Verder laten wij het luik verzekeringen ook aan bod komen in andere vakken zoals taalvakken, vakken gericht op professionele vaardigheden en vakken rond ondernemen. Studenten gaan in hun laatste jaar gedurende 3 maanden op stage, vaak bij een verzekeringsmakelaar.

In welke mate achten jullie de verplichte stage bepalend voor de loopbaankeuze van de student?

Sarah: Wij laten de student kennis maken met de verschillende soorten jobs in de sector. Zo kan de student de ideale stageplaats kiezen die helemaal past bij zijn of haar interessesfeer. Een student kan echter tijdens de stage pas ten volle ontdekken wat de job precies inhoudt.

Een verplichte stage is bijgevolg voor een student enorm waardevol. In vele gevallen krijgt de student na afloop een job aangeboden op de stageplaats.

Een verplichte stage is bijgevolg voor een student enorm waardevol. In vele gevallen krijgt de student na afloop een job aangeboden op de stageplaats.

Moens Sarah

Docent / Teamleader Accountancy-Fiscaliteit, Financiën en Verzekeringen, Immobiliën en Verzekeringen

Nemen jullie nog andere initiatieven om studenten voor te bereiden op het praktisch werkveld in het makelaarskantoor?

Sarah: We kunnen rekenen op de enorme expertise van onze docenten. De specifieke vakken over verzekeringen worden gegeven door specialisten uit het werkveld. Vaak hebben ze een eigen makelaarskantoor. Zo kunnen ze hun passie voor het vakgebied delen en informatie geven die rechtstreeks uit de praktijk komt. Verder organiseren we gastcolleges en seminaries door experten. We laten ons adviseren door de sector om zo het opleidingsaanbod af te stemmen op de noden of wensen uit het werkveld. Heeft u er zicht op hoeveel van de afgestudeerden nadien in de verzekeringssector belanden, in het bijzonder bij of als een zelfstandig verzekeringsmakelaar? Sarah: Een groot deel van onze studenten belandt in de verzekeringssector en gaat aan de slag bij een verzekeringsmakelaar. Sommigen onder hen worden zelf zelfstandig verzekeringsmakelaar. We beschikken echter niet over concrete cijfers.

UCLL hogeschool

Campus Diepenbeek

Agoralaan gebouw B bus 1, 3590 Diepenbeek

Tel.: +32 11 180 000

E-mail: onthaal.diepenbeek@ucll.be

E-mail: info.devest@thomasmore.be

Campus Proximus

Geldenaaksebaan 335, 3001 Heverlee

Tel.: + 32 16 375 700

E-mail: info.geel@thomasmore.be

Welke studierichtingen op jullie hogeschool zijn de ideale springplank om succesvol aan de slag te gaan in een kantoor van een verzekeringsmakelaar of als zelfstandig verzekeringsmakelaar?

Rudi: De ideale springplank is de bachelor bedrijfsmanagement afstudeerrichting ‘Financiën en verzekeringen’ met een diploma dat is erkend door de FSMA.

Fanny: Studenten krijgen, naast de financiële producten, op een zeer praktijkgerichte wijze de noodzakelijke inzichten over de particuliere en de bedrijfsverzekeringen.

Hoe zijn de studierichtingen naar de welke u hiervoor verwijst, georganiseerd en in welke mate komt het luik van verzekeringen aan bod?

Rudi: Het eerste jaar van de opleiding is bij UCLL Leuven het ‘Junior’ jaar. In dit jaar is het vooral de bedoeling de studenten kennis te laten maken met de sector, en hen ‘goesting’ doen krijgen. Studenten krijgen vakken zoals verzekeringsrecht, autoverzekering, brandverzekering. De regelgeving komt uitgebreid aan bod in het vak ‘Financieel recht’. In het eerste jaar brengen we studenten ook in contact met gastsprekers uit de sector: verzekeringsmakelaars, sectorfederaties, …

Na het eerste jaar kunnen studenten kiezen voor de richting ‘Financial Planner’ en ‘Vastgoed’. Het verzekeringsgedeelte is voor beide richtingen hetzelfde. Dit tweede jaar is het ‘Advisor’ jaar.

Fanny: Wat betreft de verzekeringen gaan we dieper in op de particuliere verzekeringen met de vakken schadeverzekeringen (aansprakelijkheidsverzekeringen, zaakverzekeringen en rechtsbijstand) en persoonsverzekeringen (levensverzekeringen en andere dan leven). In de laatste fase komen tenslotte risk management en de bedrijfsverzekeringen aan bod.

Goris Rudi

Lector Management

Coördinator Financiën en Verzekeringswezen Leuven

Door te werken met allesomvattende vakken waarin de verschillende soorten verzekeringen besproken worden, kan er voldoende aandacht besteed worden aan de onderlinge verbanden en de werkwijze in afhandeling van schadedossiers. De verzekeringsvakken worden ook altijd benaderd vanuit een praktische invalshoek eerder dan vanuit een theoretisch kader met aandacht voor de verwevenheid met het financiële. Rudi: Het derde jaar noemen we het ‘Professional’ jaar. In dit jaar komen studenten ook in aanraking met herverzekeringstechnieken, en met Financial Planning. Hierin brengen we de inzichten van de eerste jaren terug tot leven binnen het kader van de veranderende behoeften van klanten: vermogen opbouwen, vermogen beschermen, en vermogen overdragen zijn thema’s die hier uitgebreid aan bod komen. Studenten die de richting ‘Financial Planner’ kiezen worden ondergedompeld in de wereld van complexe verzekeringsdossiers in het vak ‘Cases uit de verzekeringssector’ waarbij we nauw samenwerken met verzekeringsmaatschappijen en tussenpersonen. In welke mate achten jullie de verplichte stage bepalend voor de loopbaankeuze van de student? Fanny: De stage speelt een uitermate belangrijke rol, het is dan ook belangrijk dat de student hierin een bewuste keuze maakt of men stage zal doen bij een verzekeringsmaatschappij of een verzekeringstussenpersoon. We faciliteren de zoektocht door vacatures van stageplaatsen ter beschikking te stellen. De Accounting, Tax & Finance Day is één van de UCLL-events

In welke mate achten jullie de verplichte stage bepalend voor de loopbaankeuze van de student?

georganiseerd voor studenten Accountancy-Fiscaliteit en Financiën & Verzekeringen, waarbij studenten de mogelijkheid krijgen om in gesprek te gaan met het werkveld dat op zoek is naar stagairs.

Nemen jullie nog andere initiatieven om studenten voor te bereiden op het praktisch werkveld in het makelaarskantoor?

Rudi: In het eerste jaar krijgen studenten de opdracht om een dag mee te draaien bij een tussenpersoon, en maken ze hiervan een verslag. We doen ook vaak beroep op tussenpersonen voor gastcolleges. De verzekeringsvakken worden ook altijd benaderd vanuit een praktische invalshoek (wat betekent een verzekering concreet voor de klant) eerder dan vanuit een theoretische invalshoek.

Thomassen Fanny

Coördinator Vervolgopleidingen Management Limburg Coördinator Financiën en Verzekeringswezen UCLL Leuven

Fanny: We hechten doorheen de hele opleiding veel belang aan de praktische toepassing van de verzekeringsprincipes door te werken met allesomvattende projecten in elke fase. In het project Beroepspraktijk van de eerste fase gaan de studenten aan de slag met praktijkdocumenten en cases, ook de ‘digital skills’ krijgen hier de nodige aandacht. Aansluitend hierop organiseren we een werkveldverkenning met onder andere beroepenpanels, een observatiestage, bedrijfsbezoeken en gastcolleges vanuit de sector. Tijdens het project Financial planning van de tweede fase passen de studenten de inhoudelijke aspecten van de schade- en persoonsverzekeringen toe op dagdagelijkse situaties in de praktijk, waarbij ook veel aandacht besteed wordt aan de communicatieve en commerciële vaardigheden. In het project Risk management van de derde fase treden de studenten op als adviseur in complexe verzekeringsdossiers binnen het bedrijfsleven. Het sluitstuk van de opleiding is de stage, waarbij de studenten de kans krijgen om als jong professional te werken bij een verzekeringsmakelaar of -agent. Heeft u er zicht op hoeveel van de afgestudeerden nadien in de verzekeringssector belanden, in het bijzonder bij of als een zelfstandig verzekeringsmakelaar? Rudi: Het is moeilijk om daar een concreet cijfer op te plakken. We hebben een LinkedIn-groep voor onze afgestudeerden, en het is boeiend om de carrière evolutie van onze studenten te volgen. Fanny: Binnen de alumniwerking zien we dat studenten een heel diverse loopbaan uitbouwen, bij een verzekeringsmaatschappij, bij een verzekeringstussenpersoon of met een eigen kantoor. We zien gelukkig een positieve tendens in het aantal studenten met interesse in de verzekeringssector.

Lees hierna:

FVF-website stimulans voor stageplaatsen