Christophe Thoen

Christophe Thoen

Hoofdredacteur Vrijuit

Voorwoord

De klok van ‘duurzaamheid’ zal men luider en luider horen?

Duurzaamheid is het nieuwe goud. De onvoorspelbare gevolgen van de klimaatverandering, de uitputting van hulpbronnen, een groenere economie… de kreet naar een meer duurzaam model in de toekomst klinkt luider dan ooit.

En niet onterecht natuurlijk… het gaat immers over de toekomstige wereld, een wereld waarin onze kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen moeten leven. Dat laat niemand onberoerd.

Om de brede set aan duurzaamheidsdoelstellingen te kunnen bereiken, kijkt Europa tevens naar de financiële sector, en dus ook de verzekeringssector.

Europa beseft dat er heel wat kapitaalstromen vloeien via de verzekeringssector, en ziet in onze sector een sleutelfunctie om een groene economie te bevorderen. Het heroriënteren van deze kapitaalstromen naar economische activiteiten met een duurzaam karakter staat daarom hoog aangevinkt op de Europese agenda.

En daar komt ‘duurzaam beleggen’ om de hoek kijken. Hier wenst Europa de consument verder te sensibiliseren over het belang ervan. De op de markt aangeboden spaar- en beleggingsverzekeringen zullen bijgevolg stelselmatig groener en groener gemaakt worden. Jawel, ‘donkergroen’ is in wezen de gewenste eindhalte. In dat verband is Europa bezig met het gradueel uitrollen van reglementering om de beweging in onze sector te stimuleren. De kiemen zijn reeds gelegd, maar het lang groen gras moet nog verder groeien.

Concreet zullen verzekeringsmakelaars hierin ook een belangrijke rol spelen. Als adviseur in spaar- en beleggingsverzekeringen gaan zij in de nabije toekomst ook rekening moeten houden met de duurzaamheidsvoorkeuren van hun klanten. Maar zij zullen deze rol enkel kunnen waarmaken als de verzekeringsmaatschappijen de aard van duurzaamheid van hun aanbod goed in kaart brengen, en dit op een duidelijke, coherente en uniforme manier aanleveren aan de verzekeringsmakelarij. Dit is immers een cruciale eerste stap waar verzekeringsmakelaars nadien op kunnen inspelen. Een groot probleem hierbij is dat de Europees opgelegde timing, lees het uitrollen van de regelgevende initiatieven, op kortere termijn praktisch onrealistisch is. Men verwacht toch niet van de verzekeringsmakelaars dat zij met goesting spreekwoordelijk soep beginnen koken, zonder dat de (meeste) ingrediënten hiervoor reeds werden aangeleverd. Enkel kookwater smaakt naar … niets, terwijl Europa een smaakvolle “groene” soep voor ogen heeft.

Binnen de sector vindt er nu veel overleg plaats om dit Europees wettelijk kader op een pragmatische, realistische manier uit te rollen ten aanzien, en in het voordeel van de consument. Vanuit FVF blijven we pleiten voor een haalbaar kader voor de verzekeringsmakelaars. De algemene duurzaamheidsdoelstelling, daar zullen weinig mensen over struikelen. Maar een goede start nemen, dat is en blijft wel belangrijk voor het potentieel welslagen van dit Europees project. De praktijk maximaal afstemmen op de complexe theorie is dan ook de uitdaging voor de komende periode. De bemiddelingsfiche ‘Analyse voor spaar- en beleggingsverzekeringen’ werd al aangepast opdat de verzekeringsmakelaar vanaf 2 augustus hiermee rekening kan houden. Of het een goede start zal worden, valt nog af te wachten. Zijn de verzekeringsmaatschappijen gereed met hun broodnodige ingrediënten om ‘groene’ soep te kunnen opdienen?

FVF volgt deze materie verder op de voet en zal haar leden hiervoor stelselmatig blijven informeren. Rest er mij om namens het bestuur en het team van FVF een deugddoende zomervakantie toe te wensen.

Lees hierna:

Kort gezegd