ALL AREA @VERZEKERINGSKANTOOR COENEN
De principes die FVF naar haar leden toe hoog in het vaandel draagt, zijn ondersteuning, verdediging én versterking. Die versterking zit hem onder meer in het van elkaar leren door fantastische maar ook beroerde ervaringen te delen. In deze rubriek zullen we daarom telkens een FVF-lid bezoeken en verzoeken al hun geledingen tegen het licht te houden. All area dus!
Maandag 21 augustus navigeerde Waze ons richting Haacht, meer bepaald naar makelaarskantoor Coenen. Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen door zaakvoerder Wouter Coenen die, alvorens we nog maar een vraag konden stellen, ons eerst enthousiast ‘Back to the Future’-gewijs meetroont naar enkele tastbare mijlpalen van vier generaties. Wouter: De allereerste papieren overeenkomst van mijn overgrootvader met een verzekeringsmaatschappij, inclusief fiscale zegel, dateert van maart 1929. Deze hebben we, net zoals vele andere maatschappijovereenkomsten, laten vereeuwigen in plexiglas. Maar ook de eerste papieren aandelen kregen een mooie kader en prominente plek in het kantoor. Fascinerend toch hoe het er toendertijd aan toe ging. Zo werden verzekeringspremies in de begindagen nog contant geïnd op café. Vandaag totaal ondenkbaar. Jij bent dus de vierde generatie in dit kantoor. Wat heeft jou overstag doen gaan om de continuïteit van dit kantoor te verzekeren? Wouter: Ik heb van kinds af aan altijd gedacht om hier te komen werken maar een diploma communicatiemanagement en enkele jaren beroepservaring als lichttechnicus deden in eerste instantie iets anders vermoeden.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en na overleg met mijn echtgenote en mijn ouders besliste ik om ervoor te gaan en vervolgens de vereiste kennis te vergaren via opleidingen bij AXA. Ondertussen ben ik hier sinds 2016 aan de slag en bevalt het me uitermate, behalve dan dat er voor mijn part wat meer zaakvoerders van mijn leeftijd zouden mogen bijkomen om ervaringen mee te kunnen delen. Zo kom je tijdens opleidingen voornamelijk generatiegenoten van m’n vader en ouder tegen. Niet dat ze hun kennis en expertise niet willen delen met onze lichting, integendeel. Toch mis ik soms nieuwe, creatieve, onbevangen invalshoeken. Sinds we recent zijn aangesloten bij makelaarsgroepering Aquilae heb ik toch een vijftal jonge makelaars leren kennen met wie ik regelmatig nieuwe inzichten deel.
Op jullie website profileren jullie zich als ervaringsdeskundigen in cyberverzekeringen. Vanwaar de keuze voor deze specialisatie en hoe verhoudt deze jonge verzekeringstak zich bij jullie t.o.v. de klassieke productie en schade. Wouter: Wij geloven heel hard in cyberverzekeringen, zeker naar KMO’s toe. Binnen ons kantoor neem ik deze specifieke dossiers voor mijn rekening. Uit risicoanalyses blijkt dat dit fenomeen bij de toprisico’s staat qua omvang van de schade. Als je dan ziet voor welk bedrag men zich hier reeds tegen kan verzekeren, is dit sowieso een zegen en een must voor elke KMO. Cybercriminelen verkiezen immers KMO’s boven multinationals omdat ze gemakkelijkere doelwitten zijn. De verkoop van dit type verzekering loopt vandaag zeker nog niet als een trein maar situeert zich vooral in de bewustmakingsfase. Dus bij vele KMO’s kaarten we dit aan, confronteren we hen, aan de hand van verschillende artikels, met deze online risicio’s en geven alvast een idee van de grootte van de premie.
Bij een volgend bezoek brengen we deze problematiek dan opnieuw ter sprake en stellen we vast dat meer en meer KMO’s van het idee afstappen dat cybercriminaliteit hen niet zal overkomen en ze de boot dus niet langer meer afhouden. Inzetten op cyberverzekering is als verzekeringsmakelaar onze professionele plicht. Ook om niet achteraf te moeten horen dat je je klant niet had geïnformeerd. Dit verhaal vertaalt zich dus niet meteen in een groei in omzet maar het behoort tot onze taak als makelaar om alle risico’s aan te kaarten en dus zeker ook de cyberrisico’s. Je kan nu eenmaal niet van alle klanten weten of inschatten waar diens risico’s zich situeren en aan welke verzekeringen er precies nood is. Werken jullie volledig omnichannel? Welke impact heeft deze werkwijze sindsdien op jullie kantoor? Wouter: We hebben concrete plannen om hier stappen in te zetten. Zo zal mijn echtgenote die nu werkt voor Decathlon, de opvolging van de sociale media van het kantoor voor haar rekening gaan nemen. Ik moet overigens eerlijk bekennen dat ikzelf eerder een passief gebruiker ben van sociale media. Ik heb wel een Facebook- en Instagramaccount maar dat is meer om anderen te kunnen volgen.
Het was een moeilijke keuze om er mee van start te gaan, ook omdat je er niet onmiddellijk een return on investment van ziet. Het volstaat niet om even een pagina op sociale media aan te maken om er toch maar één te hebben en er nadien niets op te posten. Idealiter moet er met regelmaat boeiende content aangemaakt en gepost worden, wat ontzettend energie- en tijdrovend is en niet m’n favoriete bezigheid maar eerder een lijdensweg. We willen evenmin het uithangbord worden van de maatschappijen en klakkeloos elke post van hen delen. ‘Waarom moeten we eigenlijk aanwezig zijn op de sociale media?’ hebben we onszelf herhaaldelijk en uitdrukkelijk afgevraagd want vandaag loopt het zonder toch ook goed, de mensen kennen ons toch? Maar we beseffen dat er een moment komt dat je er niet meer omheen zal kunnen en je dan best een Facebook- of LinkedInpagina hebt klaar staan. Daarom werken we ondertussen samen met een firma die een platform bouwde waarop we al onze kanalen centraal kunnen beheren, onder andere met behulp van AI (= artificial intelligence) gegenereerde artikels. Daarnaast gaat de tool ook online op zoek naar interessante en toepasselijke content. Het uiteindelijke streefdoel is een goeie mix te realiseren met de implementatie van Brocom-tools, eigen beheerde sociale mediakanalen en geprinte content. Dit laatste gebeurt via het magazine van Aquilae waarin we naar voor brengen dat we niet enkel een verzekeringsmakelaar zijn maar ook kredieten en leasing aanbieden. Een bottleneck in vele kantoren en bij uitbreiding in gans de verzekeringssector is een schrijnend personeelstekort. Ervaren jullie dit ook zo en zo ja, op welke manier rekruteren jullie enthousiaste medewerkers? Wouter: Het is inderdaad een moeilijke en harde jobmarkt waarin we tot nog toe evenwel vaak geluk hebben gehad met mensen die bijvoorbeeld eerst stage hebben gelopen en nadien met succes aan de slag gaan. Zo start er op 1 september iemand die hier recent een geslaagde stage achter de rug heeft. Zo’n stage zegt immers veel meer dan een sollicitatiegesprek. Idem met jobstudenten. Ik probeer bij een gesprek met een kandidaat-jobstudent te achterhalen hoe graag hij of zij hier aan de slag wil gaan, hoe serieus ze het menen. Soms valt dat mee, soms valt dat wat tegen.
Inzetten op cyberverzekering is als verzekeringsmakelaar onze professionele plicht. Ook om niet achteraf te moeten horen dat je je klant niet had geïnformeerd.
Nu, de sollicitaties voor stages en vakantiejobs neem ik volledig op mij. Voor specifieke profielen met ervaring beroepen we ons op uitzendbureaus. Ze organiseren eerste gesprekken en assessments, al levert dat niet altijd het verhoopte resultaat op. Om die reden vragen we altijd eerst bij onze eigen medewerkers na of zij misschien beloftevolle kandidaten in hun omgeving kennen. We willen ook zo snel mogelijk onze sociale mediakanalen gaan aanwenden om nieuwe krachten te vinden. Op de FVF-jobsite zijn we overigens al actief geweest met het plaatsen van jobadvertenties. Maar dooreen genomen is het geen sinecure om geschikt personeel te vinden en al zeker niet aan de standaard die we voor ogen hebben. Daarbij komt dat een competent profiel vinden één zaak is maar daarnaast is het ook de bedoeling, wat sommigen wel afschrikt, dat ze hier tot aan hun pensioen blijven. Je wil namelijk de tijd en de energie die je in nieuwe mensen investeert, niet verloren zien gaan. Ik organiseer dan ook elk jaar een gesprek met elke medewerker om af te toetsen of ze nog steeds tevreden zijn en hun takenpakket nog voldoende uitdaging biedt. Zo niet, dan bekijken we wat ze graag zouden willen uitproberen en waar we bepaalde taken kunnen toevoegen of wisselen. Goeie werksfeer is aldus ook belangrijk. Eén dag op het jaar organiseren we met heel het kantoor daarom een teambuilding om elkaar beter maar tegelijkertijd op een andere, informelere manier te leren kennen. Tussendoor gaan we met z’n allen ’s middags ook wel eens een hapje eten of naar afterwork activiteiten, al zijn die niet altijd voor iedereen haalbaar. Zo zijn we onlangs naar een comedynight geweest maar ook initiatieven van maatschappijen zoals een kwis of een barbecue vielen in de smaak.
Waarom en hoe lang zijn jullie al lid van FVF? Wouter: Al lang! Ik heb het bij mijn vader nagevraagd en volgens hem was mijn grootvader eind jaren ‘50 één van de medeoprichters van de Brabantse tak van De Unie, de voorloper van FVF. Hij is trouwens ook nog voorzitter geweest van deze provinciale groepering van verzekeringsmakelaars, formeel de ‘Syndicale Kamer Brabant’ genoemd. Later heeft mijn vader nog in de commissie Auto van De Unie gezeteld. Kortom, de teller staat al op ruim 60 jaar FVF-lidmaatschap. Nu, waarom geloven wij vandaag nog steeds in FVF? Ik vind dat FVF op verschillende vlakken een meerwaarde creëert. Om te beginnen als groepering van verzekeringsmakelaars waardoor je bij de wetgever en maatschappijen ’n voet binnen hebt. Denken we maar aan de bezorgdheden die FVF overmaakte aan Minister van Financiën Vincent Van Peteghem naar aanleiding van zijn geplande fiscale hervormingen. Daarnaast is er ook de nuttige en actuele info die je krijgt in nieuwsbrieven en flashberichten en terugvindt op de FVF-website. Belangrijk hierbij is dat deze niet tendentieus is maar steeds zakelijk en neutraal. Ook de juridische ondersteuning is een pluspunt. Bijvoorbeeld de nalezing van de nieuwe of geactualiseerde contracten en overeenkomsten van maatschappijen die er op het eerste zicht wel oké uitzien maar waar je dan toch enkele kritische opmerkingen en interpretaties als feedback krijgt. Da’s fijn als je daar op kan terugvallen.
We proberen al onze klanten een zo persoonlijk mogelijke service te bieden. Dat is de kracht van ons kantoor die zorgt dat we erop blijven vooruitgaan.
Hoe belangrijk is het distributielabel voor jullie? Welke aangereikte faciliteiten van Brocom gebruiken jullie om jullie meerwaarde extra in de verf te zetten? Wouter: De impact van Brocom is zeer waardevol omdat ze de meerwaarde van de makelaar bij een zo groot mogelijk publiek trachten uit te dragen. Als je hun campagnes op nationale TV en radio ziet en hoort, maakt dat het beroep van makelaar alleen maar leuker omdat je er een deeltje van uitmaakt en je slagkracht en herkenbaarheid optimaal worden uitgelicht. Die herkenbaarheid wordt ook nog versterkt door de e-mailhandtekening, digitale schermen, affiches,… En niet te vergeten, de blauwe vink die een mooi, tijdloos maar bovenal onmiskenbaar logo is van de ongebonden verzekeringsmakelaar.
Welke boodschap heb je voor zij die verzekeringsmakelaar willen worden? Wouter: Zeker doen! Ik vind het een ontzettend leuke job. In het bijzonder het sociale aspect waarbij je veel mensen leert kennen, veel mensen kunt helpen en vooral de directe appreciatie, zelfs wanneer je een minder leuke boodschap moet brengen ingeval van schade. De klantenrelatie is ook een totaal ander gegeven dan die van bijvoorbeeld een verkoper van wasmachines. Die zal vandaag een toestel verkopen en misschien nog een nazorgservice van 3 jaren aanbieden maar nadien hoor of zie je de klant dan in principe niet meer. Niet zo bij een verzekeringsmakelaar waar je jarenlange relaties opbouwt omdat je, wanneer nodig zo goed en zo snel mogelijk te hulp zal schieten.
En ooit heb je wel eens van doen met een moeilijke klant maar dan is het zaak om steeds zo professioneel mogelijk te handelen. Gelukkig hebben we voornamelijk tevreden klanten. Dat is ook de verklaring waarom de noodzaak om een portefeuille bij te kopen er niet is. Onze portefeuille groeit nog steeds organisch. Hetzelfde geldt voor het segment dat ik grotendeels behartig, wellicht omdat ik het ook ontzettend graag doe, namelijk de KMO’s. We proberen al onze klanten een zo persoonlijk mogelijke service te bieden. Dat is de kracht