ANPI INSTRUEERT: BRANDJE IN DE KIEM SMOREN?
BRANDBLUSSERS (DEEL 1)
In 2020 diende de brandweer 35.000 keer uit te rukken voor branden. Woningen, bedrijven, openbare gebouwen en zelfs vervoermiddelen worden getroffen door de vlammen. Bij zo’n catastrofe die mensen, hun bezittingen, gebouwen en uitrusting treft, is snel reageren cruciaal om zo levens te redden en lichamelijke en materiële schade te beperken. Daarom is het nuttig om uitgerust te zijn met rookmelders of een automatisch detectiesysteem, en met brandbestrijdingstoestellen die door elke aanwezige kunnen worden gebruikt. De eerste interventiemiddelen bij brand zijn onder meer brandhaspels en draagbare blustoestellen. Een aangepast en correct gebruik ervan kan in vele gevallen een beginnende brand blussen of de uitbreiding ervan beperken totdat krachtigere brandbestrijdingsmiddelen door de brandweer kunnen worden ingezet. Het doel van dit artikel is u vertrouwd te maken met blustoestellen, een van de meest voorkomende brandbestrijdingsmiddelen, aanwezig in onze huizen, bedrijven, openbare gebouwen en vervoermiddelen. De basisregel is dat brandblussers rood zijn en voorzien moeten zijn van een etiket met o.a. informatie over de brandklasse, het blusmiddel, de gebruiksaanwijzing en de contactgegevens van de fabrikant. Een blustoestel is een apparaat dat een blusmiddel bevat dat op een brand wordt gericht en onder druk wordt geprojecteerd. Deze druk kan worden verkregen door een permanente druk (een in het toestel aanwezig drukgas) of door het vrijkomen van een hulpdrijfgas (door een drijfgaspatroon of ‘sparklet’). Draagbare blustoestellen worden ingedeeld naar de wijze waarop ze worden gebruikt (draagbaar, mobiel of vast), hun blusmiddelen en hun blusvermogen. Gebruikswijze Een draagbaar blustoestel (of snelblusser) is ontworpen om manueel gebruikt te worden. • Gewicht: tussen 3 en 20 kg • Technische normen: o Normenreeks NBN EN 3 o Voorschriften voor de niet-automatische brandblustoestellen van Assuralia o NBN S 21-050 - Schouwing en onderhoud van draagbare brandblussers o ANPI NTN 105 - Goedkeuring door de verzekeraars van draagbare of niet-draagbare mobiele blustoestellen 40 FVF Een mobiel blustoestel (verrijdbaar) volgt dezelfde algemene principes als een draagbaar blustoestel, maar heeft een groter volume aan blusmiddel, zodat de autonomie groter is. Vanwege hun volume en gewicht zijn mobiele blustoestellen meestal op wielen gemonteerd en hebben ze een langere slang. • Volume van het blusmiddel: van 20 tot 200 kg • Technische normen: o Normenreeks NBN EN 1866 o ANPI NTN 105 - Goedkeuring door de verzekeraars van draagbare of niet-draagbare mobiele blustoestellen Een vast blustoestel (of blusmodule) volgt dezelfde algemene principes als draagbare of mobiele blustoestellen, maar wordt automatisch geactiveerd. De module is ontworpen voor een specifiek gebruik, bijvoorbeeld een keukenafzuigkap, industriële friteuses, branders van stookketels op vloeibare brandstof of IT-kasten.
Opmerking: er is geen wetgeving of norm die minimumeisen stelt aan de prestaties van deze blusmodules. De Technische Nota’s en de merkcertificering van ANPI compenseren dit gebrek.
Welke brandblusser moet ik kiezen? Het blusmiddel Een draagbaar brandblusapparaat wordt getypeerd door het soort blusmiddel dat het bevat. Er wordt een onder- scheid gemaakt tussen: • blustoestellen op waterbasis, met inbegrip van schuimblussers; • poederblussers voor ABC-, BC--branden; • en koolstofdioxide (CO2) blussers. De geschiktheid van de verschillende blusmiddelen wordt gedefinieerd in functie van brandklassen volgens de NBN EN 2 norm (zie tabel rechts). "Elektrische branden"
Er bestaat geen specifieke klasse voor elektriciteit, aangezien het geen brandstof is. Een diëlektrische test die voor alle toestellen vereist is voordat ze in de handel worden gebracht, bepaalt of een blustoestel kan worden gebruikt bij onder spanning staande elektrische installaties tot 1000 V. Een specifiek symbool moet op het toestel aangebracht worden (zie icoon links).
Kwaliteitskeurmerken De kwaliteit van (draagbare en mobiele) brandblussers en blusmodules wordt door middel van keurmerken of certificeringen gewaarborgd. De BENOR, BENOR-ANPI, BENOR V en ANPI-keurmerken garanderen de conformiteit van de producten met de normen en referenties (meer hierover in het volgende deel van het artikel). Raadpleeg de lijsten van BENOR ANPI-gecertificeerde draagbare en mobiele brandblustoestellen en ANPI-gecertificeerde brand- blusmodules op www.anpi.be.
Wie is ANPI? ANPI is de Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding, een vzw die is opgericht op initiatief van de Belgische verzekeringsondernemingen, gegroepeerd in Assuralia. Vandaag zijn de leden van ANPI, naast de verzekeringsmaatschappijen, alle industriële federaties en beroepsverenigingen die gesensibiliseerd zijn door de preventie van brand en diefstal, alsook de overheid.