SHORTLIST FRAUDEFENOMENEN 2022:
BELEGGINGSFRAUDE EN ILLEGALE AANBIEDINGEN ONTHULD
Een van de opdrachten van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) is de strijd tegen onregelmatige activiteiten in verband met financiële beleggingen. Voortaan publiceert ze een halfjaarlijks dashboard met statistieken en een overzicht van de belangrijkste trends op het vlak van beleggingsfraude.
Belangrijkste trends
De eerste editie van dit dashboard zoomt in op het eerste halfjaar van 2022 Tradingplatformen blijken al jaren het meest voorkomende fraudefenomeen. Ook in de eerste helft van 2022 zijn bijna 70% van de 304 klachten afkomstig van consumenten die in zo’n platform hadden belegd.
De tweede plaats wordt ingenomen door valse kredietverstrekkers. Waar deze in 2021 goed waren voor 10% van de consumentenmeldingen, stijgen de meldingen van dit fenomeen in de eerst zes maanden van dit jaar naar 20%!
Nog zo’n fenomeen dat in 2022 meer en meer de kop op steekt, is recove- ryroomfraude. Slachtoffers van de eerder genoemde valse tradingplatformen worden hier geviseerd. Kort nadat ze werden opgelicht, contacteert men de gedupeerden en tracht hen te doen geloven dat ze hun verloren centen toch nog kunnen recupereren. Deze fraudeurs nemen daarvoor de identiteit aan van bestaande ondernemingen met een vergunning om financiële diensten aan te bieden. Ook beweren ze valselijk dat ze met politie of financiële toezichthouders samenwerken .
Profiel van de slachtoffers
- 63% van de slachtoffers die de FSMA contacteren, zijn mannen. Ze zijn door- gaans zo’n 50 jaar oud.
- Bij de meldingen over tradingplatformen zijn de 50-plussers ook het best vertegenwoordigd.
- Over de valse kredieten krijgt de FSMA het meeste meldingen binnen van de leeftijdscategorie 30 tot 40 jarigen.Evolutie van het aantal behandelde vragenOpvallend voor het eerste halfjaar van 2022 is de sterke daling van het aantal ontvangen vragen over onregelmatige of frauduleuze activiteiten, waardoor de cijfers eerder die van 2020 benaderen.
De consumenten contacteren de FSMA overigens met zowel vragen over potentiële dienstverstrekkers als klachten over actoren bij wie ze al hebben belegd (respectievelijk 47% en 53% van de meldingen over de voorbije 12 maanden). Het volledig dashboard kan je hier raadplegen.