FVF VOLGT OP
1. VOORSTEL VAN PETEGHEM ROND BREDERE FISCALE HERVORMING In de vorige editie van Vrijuit kaartte Jo Rossou, voorzitter van Commissie Leven FVF, reeds de verregaande initiatieven van Minister Van Peteghem aan. FVF heeft een bijkomende nota gericht aan de relevante politieke stakeholders, om haar standpunt nog eens duidelijk te maken. Hierna een greep uit FVF’s pleidooi:
FVF PLEIT VOOR HET BEHOUD VAN EEN VOLWAARDIGE TWEEDE PIJLER Voor de tweede pijler hebben wij onder meer gepleit voor een ruimere “rugzak” (backservice) die de mobiliteit op de arbeidsmarkt niet in de weg staat. Zowel werknemers als bedrijfsleiders die naar een andere onderneming overstappen, mogen niet beperkt worden in de mogelijkheid om aan aanvullende pensioensopbouw te doen. Daarom moet de mogelijkheid bestaan om naast het niet-gestorte deel van de premies voor alle jaren binnen de onderneming, ook nog 10 jaar buiten de onderneming mee te nemen in de berekeningen. Verder hebben wij gevraagd om de toegenomen complexiteit en de daarmee samenhangende verwarring, alsook de extra workload die al deze wijzigingen met zich meebrengen, tot een minimum te beperken. Zeer specifiek hebben wij die eis in verband gebracht met de samenloop van de overgeboekte premie-excedenten en de nieuwe voorgestelde 12/32-grens. Voor DB-plannen (vaste-prestatieplannen) heeft FVF er voor gepleit dat DB-plannen buiten het toepassingsgebied van de nieuwe 12/32-grens blijven. Voor CB-plannen (cash balance plannen) heeft FVF gevraagd dat de fiscale grens gebaseerd zou zijn op de toegekende bijdragen zodat schommelingen in stortingen geen hinderpaal zouden zijn voor de fiscale vrijstelling van de effectieve premiestortingen.
FVF WIJST OP DE ZIN VAN HET FISCALE LANGE TERMIJNSPAREN FVF heeft de beleidsmakers er op gewezen dat de afschaffing van het fiscaal lange termijnsparen, niet te rijmen valt met de doelstelling van de taxshift, die er in bestaat om lasten op arbeid te doen dalen. Aangezien het lange termijnsparen berekend wordt op een beroepsinkomen, is dit een formule die bijdraagt aan de idee dat de werkende bevolking meer moet kunnen verdienen / overhouden. FVF heeft ook gewezen op de functie die het lange termijnsparen vervult om mensen met een kleine tweede pijler toch de mogelijkheid te geven om te voorzien in een comfortabel globaal pensioen. Of nog: hoe systematisch en gespreid sparen mensen kan helpen om een reserve op te bouwen. En hoe deze mensen het vaak volhouden mede door de direct voelbare fiscale stimulus bij de belastingafrekening. Tot slot heeft FVF gewezen op het belang van het vertrouwen van de bevolking in de pensioensystemen. Door ze voortdurend uit te hollen of in vraag te stellen, wordt het vertrouwen in het volledige pensioensysteem ondermijnd.
Leden kunnen de integrale nota terugvinden op de ledenzone van FVF, ledenzone nieuwsbericht dd. 14-04-2023.
2. WETSVOORSTEL OVER DE VOORSCHRIFTEN VAN OPZEGGING VERZEKERINGSCONTRACTEN
FVF attendeerde aan de betrokken politieke stakeholders over de volatiele effecten die het bedoelde wetsvoorstel teweeg zou kunnen brengen, zoals onder meer:
- Absolute nood aan rechtszekerheid;
- Het belang van de verzekeringsmakelaar in het kader van bijstand en adviesverlening wanneer klanten verzekeringscontracten wensen op te zeggen. Wat als de verzekeringsmakelaar van een mogelijke opzeg niet op de hoogte wordt gebracht? Het risico stijgt dat een consument zijn verzekeringsovereenkomst opzegt zonder na te denken, en nadien geen goede verzekeringsovereenkomst meer vindt.
- Gevaar op extra administratieve lasten die niet in het belang van de consument zijn.
- Nood aan voldoende bescherming voor de verzekeringsnemer om tijdig een nieuwe adequate verzekeringsovereenkomst af te sluiten en de rol van de verzekeringsmakelaar hierbij. Immers, een opzeg van 3 maanden is vaak geen overbodige luxe. Verzekeringen zijn complexe producten waarvoor dikwijls echt op de markt moet gezocht worden naar een alternatief. Dat vergt tijd.
- Gevaar op een stijging van het risico op niet-verzekering.
Tijdens de redactie van dit artikel werd het wetsvoorstel goedgekeurd binnen de Kamercommissie Economie (in eerste lezing). De politiek heeft op vele domeinen rekening gehouden met de vragen van de sector en van FVF. De eerste tekst van het wetsvoorstel werd integraal vervangen door een nieuwe tekst waarin o.m. ook de rol van de verzekeringsmakelaar werd opgenomen. FVF vindt het ook een goede zaak dat dat de evaluatie van de toepassing van deze wet zal gebeuren binnen de Commissie Voor Verzekeringen, waar FVF deel van uitmaakt. In dit kamerdebat bleek dat met veel zorgen rekening werd gehouden, maar er blijven er jammer genoeg nog over. FVF denkt aan:
- Het feit dat men verzekeringen vergelijkt met telecomproducten en energiecontracten blijft zorgwekkend. De complexiteit van verzekeringscontracten en -waarborgen is van een andere orde.
- Mogelijke problemen met dekkingsgarantie bij een mogelijke impulsieve opzeg van een niet-wettelijk verplichte verzekering.
- Quid bij combinatiepolissen?
- Wat als de nieuwe dekking niet tijdig in orde geraakt en de opzeg al werd doorgevoerd?
- We betreuren de extra werklast en kosten die dit voor de sector zal meebrengen wat niet te rijmen valt met de wens van de politiek om de premies te laten dalen.
FVF volgt de status van dit dossier verder op en houdt haar leden op de hoogte. Leden kunnen de integrale nota terugvinden op de ledenzone van FVF, ledenzone nieuwsbericht dd. 14-04-2023.