ANPI INSTRUEERT: BRANDJE IN DE KIEM SMOREN?
BRANDBLUSSERS (DEEL 3)
De brandblussersaga van ANPI kent met dit 3e en laatste hoofdstuk haar einde. Heeft u de vorige delen aan u moeten laten voorbijgaan en wenst u deze reeks te bingelezen, klik dan eerst op deel 1 en deel 2. Het is overigens raadzaam dit te doen, alvorens aan de lijve te ondervinden dat uw brandblustoestel niet aan de vereiste criteria voldoet. Een brandoefening bij FVF einde mei jongstleden, maakte ondergetekende en collega’s nog meer bewust van een correcte opvolging hieromtrent.
WAAR EN HOE EEN BRANDBLUSSER PLAATSEN? Brandblussers moeten zichtbaar, gemakkelijk toegankelijk en gemarkeerd zijn. ANPI raadt het volgende aan:
- Plaats het blustoestel vlakbij toegangen en uitgangen (deuren, gangen, trappen, hallen; op de afbeelding rechts de opstelling in de inkomhal van FVF in aanloop naar de brandoefening van einde mei); Plaats het geschikte blustoestel in de buurt van het risico en buiten de te beschermen ruimte;
- Zorg zo nodig voor bescherming tegen stoten en slagen;
- Bevestig de brandblussers aan de muur - op een geschikte steun die bij het apparaat wordt geleverd - met de onderkant van de brandblusser op een hoogte tussen 0,8 en 1 m van de vloer;
- Voorzie minstens twee blustoestellen per verdieping of compartiment;
- Geef hun aanwezigheid aan met de officiële pictogrammen.
Nota: het pictogram moet in overeenstemming zijn met de Codex over het welzijn op het werk, Boek III, Titel 6 - of gebaseerd zijn op specifieke criteria met de norm NBN ISO 7010.
Codex welzijn op het werk III,6
Norm NBN ISO 7010
Het begrip “bluseenheid” wordt vaak verkeerd begrepen. Een bluseenheid is niet gelijk aan een blusapparaat! Bovendien is er geen automatische correlatie tussen de capaciteit van het toestel en het aantal bluseenheden.Ze worden best geplaatst in de vorm van “haakse of wigvormige borden” (3-D). HOE DE STAAT ERVAN VERZEKEREN?
De Codex over het welzijn op het werk schrijft een (minimaal) jaarlijks onderhoud en inspectie van blustoestellen voor, maar elke eigenaar of manager moet de kennelijke goede staat van zijn toestellen checken (minstens elke maand of elk kwartaal). Gebruikte (als de zegels niet meer aanwezig zijn) of beschadigde apparaten moeten onmiddellijk worden vervangen. Uw veiligheid staat op het spel! Laat uw blustoestellen jaarlijks onderhouden door een bevoegde persoon, volgens de norm NBN S 21-050. Deze norm bepaalt de punten die gecontroleerd moeten worden bij het onderhoud van draagbare blustoestellen. Het stelt ook de levensduur van een blustoestel van 20 jaar als richtwaarde. ALLEEN GECERTIFICEERDE PRODUCTEN ZIJN BETROUWBAAR! Sommige decoratieve gadgets beschikbaar op de markt voldoen niet noodzakelijk aan de normen en werken mogelijk niet wanneer nodig. Het toestel moet een merkteken BENOR / BENOR ANPI / BENOR V dragen. Er bestaat geen CE-markering voor de blusfunctie. HOE HERKENT U ZE? Ze dragen het label “BENOR”. BENOR certificeert dat de blustoestellen voldoen aan de Europese normen van de EN 3-serie en voldoen aan de wettelijke eisen voor huishoudelijk of professioneel gebruik in gebouwen. Sommige blustoestellen dragen 2 labels: BENOR en ANPI. Deze voldoen aan de dubbele certificering vereist door ASSURALIA. BENOR om de conformiteit met de normen te bevestigen en ANPI die de verificatieproeven impliceert die in de Technische nota NTN 105 worden opgesomd. Het BENOR V kwaliteitslabel is vereist voor autoblustoestellen. Wegens hun kleine capaciteit moeten deze blussers voorbehouden worden voor gebruik in “voertuigen”. Ze voldoen niet voor gebruik in een gebouw (huishoudelijk of professioneel risico).
IN DE PRAKTIJK In uw bestellingen en bestekken moet u absoluut gecertificeerde draagbare blustoestellen eisen. Vergeet niet de vereiste verificaties en het onderhoud uit te voeren. Onder deze voorwaarden zouden uw blustoestellen hun kwaliteiten in de loop der jaren moeten behouden en in werking moeten zijn in geval van brand!
Bronnen: - Lijst van BENOR-goedgekeurde brandblusapparaten: www.apragaz.be - Lijst van BENOR-ANPI blustoestellen (blusmiddel, blusvermogen en modelvuurhaard): www.anpi.be - Lijst van bevoegde bedrijven voor het onderhoud van draagbare brandblussers (NBN S 21-050): www.apragaz.be - NBN EN 3-7 - Draagbare blustoestellen - Deel 7: Eigenschappen, prestatie-eisen en beproevingsmethoden - NBN S 21-050 - Schouwing en onderhoud van draagbare brandblussers - “Voorschriften voor niet-automatische brandblustoestellen” - Assuralia, 2013. - “Regels van goed vakmanschap - Keuze en plaatsing van draagbare en mobiele blustoestellen”- FireForum, 2021.
Wie is ANPI? ANPI is de Nationale Vereniging voor brand- en diefstalbestrijding, een vzw die is opgericht op initiatief van de Belgische verzekeringsondernemingen, gegroepeerd in Assuralia. Vandaag zijn de leden van ANPI, naast de verzekeringsmaatschappijen, alle industriële federaties en beroepsverenigingen die gesensibiliseerd zijn door de preventie van brand en diefstal, alsook de overheid.