Charter voor papierloze wettelijk verplichte verzekeringspost
De daad bij het woord voegen
Om te antwoorden op de vraag van de klant naar digitalisering, om de ecologische voetafdruk van onze sector te verkleinen en om een concurrentieel nadeel ten opzichte van andere distributiekanalen te vermijden, werd op dinsdagavond 14 maart 2023 in de schoot van Assuralia een charter gesloten tussen de makelaarsfederaties FVF, BVVM en FEPRABEL en de makelaarsmaatschappijen anderzijds.
De maatschappijen zijn al tijdlang vragende partij om wat zij vandaag per post naar de verzekeringsnemers versturen, in de toekomst zo veel mogelijk digitaal naar de verzekeringsnemers te versturen. De makelaarsfederaties willen deze normale evolutie binnen onze maatschappij niet in de weg staan, maar hebben garanties geëist dat de digitale communicatie beperkt blijft tot wettelijk verplichte communicatie (vervaldagberichten, jaarstaten leven, …) en het bijgevolg niet mogelijk is voor commerciële acties. Daarom werd binnen Assuralia een charter opgemaakt dat deze afspraken goed regelt en dat verder bouwt op wat al in eerdere sectorcharters omtrent communicatie met verzekeringsnemers werd vastgelegd.


De makelaarsfederaties zullen nu verder met de beheerspaketten afspraken maken hoe die uitwisseling praktisch moet verlopen en zullen er op toezien dat makelaars die hun gegevens niet willen delen, een mogelijkheid zullen hebben om geen extra gegevens uit te wisselen. Tevens zal dit charter er voor zorgen dat de toekomstige uitwisseling van gegevens en het gebruik er van geregeld is, zodat een wildgroei van eigen initiatieven van maatschappijen kan vermeden worden.

1/ Waarom heeft FVF het charter ondertekend? De verwachtingen van de klanten veranderen en zij wensen meer en meer om wettelijk verplichte documenten duurzaam en digitaal te ontvangen (vervaldagberichten (inning maatschappij), jaarstaten leven,…). FVF wil een wildgroei bij de individuele verzekeringsmaatschappijen vermijden en hecht daarom belang aan afspraken op sectorniveau die door de makelaarsmaatschappijen dienen gerespecteerd te worden. Zo zijn er op onze eis garanties ingebouwd dat dit niet mogelijk is voor commerciële acties en dat de geldende GDPR-regels worden nageleefd. Tenslotte is het voor FVF belangrijk dat een concurrentieel nadeel t.o.v. grootbanken en verzekeringsagenten toekomstgericht vermeden wordt (oplopende posttarieven).
2/ Blijft de eindbeslissing bij de verzekeringsmakelaar? Uiteraard, de verzekeringsmakelaar is de ondernemer en beslist in functie van zijn/haar kantoorwerking en klantenportfolio welke optie hij/zei het beste vindt. FVF is samen met Feprabel en BVVM druk in de weer om richtlijnen uit te werken voor de beheerpakketten (praktische implementatie) opdat elk kantoor een weloverwogen keuze kan maken voor de toekomstige uitwisseling van de betrokken gegevens met de verzekeringsmaatschappijen.