Sébastien Yerna, nieuw lid directiecomité FSMA BELANGEN VAN FINANCIËLE KLANT SAMEN OPTIMAAL BESCHERMEN
In Vrijuit 3 van vorig kalenderjaar konden we u in de rubriek ‘Kort gezegd’ al meegeven dat Sébastien Yerna de ontslagnemende Grégory Demal vanaf 1 september 2022 zou opvolgen als lid van het directiecomité van de FSMA. Graag deelt hij met ons zijn eerste ervaringen, verantwoordelijkheden en ambities als nieuw lid van het FSMA-directiecomité.
U draait nu al enkele maanden mee als nieuw lid van het directiecomité van de FSMA. Hoe ervaart u deze eerste periode en hoe kijkt u naar de rol van de toezichthouder? Sébastien: De financiële wereld is geen onbekende voor mij. In het begin van mijn loopbaan heb ik bij The Bank of New York gewerkt. Daarna was ik vele jaren aan de slag bij de Algemene Directie Begroting en Financiën van de Federatie Wallonië-Brussel. Na enkele jaren bij het Agentschap van de schuld, heb ik verschillende functies uitgeoefend bij het ministerie van de Federatie Wallonië-Brussel, waar ik vanaf 2015 de functies van Directeur-Generaal en lid van het directiecomité bevoegd voor Begroting en Financiën uitoefende. Mijn eerste dag op de FSMA was op 1 september 2022. De tijd vliegt. Ondertussen heb ik nieuwe facetten van de financiële wereld kunnen ontdekken. Bij de FSMA herken ik in grote lijnen dezelfde producten, hetzelfde vakjargon en ook dezelfde reflexen als degene die ik vroeger gekend heb, maar dan vanuit een andere invalshoek, namelijk die van toezichthouder. Ik ben heel goed onthaald geweest door de collega’s van het directiecomité van de FSMA en door de medewerkers van de verschillende teams binnen de FSMA. Ik ben ook goed ontvangen geweest door de beroepsverenigingen en diverse andere gesprekspartners. Ik merk een oprechte wil om professioneel en constructief samen te werken. Gregory, die ik binnen het directiecomité van de FSMA vervang, had me trouwens gesproken over die positieve dynamiek. We leven in een complexe, steeds veranderende samenleving met grote uitdagingen. Dat geldt zeker voor de financiële sector. Voor de FSMA als toezichthouder is het van belang om nieuwe evoluties voortdurend in de gaten te houden en zoveel als mogelijk daarop proactief in te spelen. De FSMA wil de belangen van de financiële consument optimaal beschermen. Dat is, denk ik, een taak die we delen met FVF en haar leden. Als lid van het directiecomité bent u bevoegd voor het toezicht op de tussenpersonen en het antiwitwasbeleid, alsook het inspectieteam en toezicht op de gedragsregels. Wat zijn uw prioriteiten in 2023? Sébastien: De ontwikkelingen op het vlak van duurzame financiering zijn een prioriteit voor zowel de sector als voor de FSMA. Hetzelfde geldt voor het hele cryptogebeuren. Ook de strijd tegen witwassen van geld en financiering van terrorisme blijft een belangrijk thema op onze agenda. Daarnaast zal de FSMA natuurlijk haar klassieke controles verderzetten, met toezichtsacties rond onder andere de gedragsregels door inspecties ter plaatse, desk reviews en mystery shopping.
Bij onze inspecties houden wij inderdaad rekening met de categorie waarin de tussenpersoon is ingeschreven. Ook nevenverzekeringstussenpersonen die over een inschrijving beschikken bij de FSMA, krijgen bezoek.
Waar ik ook veel belang aan hecht, is de ondersteuning van de tussenpersonen met praktische, bruikbare tools. Ik denk dan bijvoorbeeld aan onze animatiefilms over de strijd tegen witwassen, praktijkgidsen, onze diverse nieuwsbrieven en de AMLCO Day die de FSMA vorig jaar voor het eerst heeft georganiseerd. We leven zoals reeds aangehaald in een steeds complexere wereld met toenemende regelgeving en digitalisering. Ik ben er dan ook van overtuigd dat de FSMA, naast haar rol als toezichthouder, ook op het vlak van de ondersteuning van de tussenpersonen een belangrijke rol heeft te spelen. Het inschrijvingsdossier (CABRIO) van de tussenpersonen is heel belangrijk en dient door de tussenpersoon actueel gehouden te worden. Hoe treden jullie op bij de vaststelling van onvolledige gegevens? Wat zijn de gevolgen? Sébastien: Het inschrijvingsdossier van de tussenpersoon moet altijd up-to-date zijn. Het is immers essentieel dat de FSMA voor haar toezicht steeds over de meest recente gegevens beschikt. Wanneer de FSMA vaststelt dat een tussenpersoon de inschrijvingsvoorwaarden niet naleeft of zijn inschrijvingsdossier niet actueel houdt, dan zal zij er bij de tussenpersoon op aandringen dat hij zich in regel stelt. Doorgaans gebeurt dat met e-mails, brieven en soms telefonisch. Brengt de tussenpersoon zijn toestand niet in orde, dan zal de FSMA hem formeel aanmanen om binnen een bepaalde termijn de tekortkoming te verhelpen. Geeft de tussenpersoon daar geen gehoor aan, dan heeft de FSMA geen andere keuze dan de wet toe te passen en zijn inschrijving te schrappen.
Wij zijn ons ervan bewust dat de schrapping van de inschrijving een zeer ernstige maatregel is. Het betekent dat de tussenpersoon een verbod krijgt om zijn bemiddelingsactiviteiten verder te zetten. De FSMA zoekt altijd eerst naar een positieve oplossing en zal dus nooit onmiddellijk tot zo’n ultieme maatregel overgaan. Spijtig genoeg moet de FSMA toch elk jaar de inschrijving van meerdere tussenpersonen schrappen. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een tussenpersoon nalaat om zijn beroepsaansprakelijkheid te verzekeren, wanneer hij blijvend in gebreke blijft om samen te werken met de ombudsman of wanneer hij halsstarrig nalaat om zijn inschrijvingsdossier op punt te stellen. De FSMA is bevoegd om inspecties uit te voeren, onder meer bij verzekeringsmakelaars. In het register van verzekeringstussenpersonen zijn er meerdere categorieën zoals makelaar, agent en nevenverzekeringstussenpersoon. Hanteren jullie een level playing field m.b.t. de inspecties? Sébastien: Bij onze inspecties houden wij inderdaad rekening met de categorie waarin de tussenpersoon is ingeschreven. Dat heeft immers een impact op zijn verantwoordelijkheden. Wij voeren niet enkel inspecties uit bij verzekeringsmakelaars. Ook nevenverzekeringstussenpersonen die over een inschrijving beschikken bij de FSMA, krijgen bezoek.
Voor de verbonden agenten verloopt het toezicht op de naleving van de gedragsregels via hun principaal: de verzekeringsondernemingen moeten hun verbonden agenten controleren en hun distributieactiviteiten omkaderen. Door de principaal te controleren, zorgen we er dus in principe voor dat onze controleactie effect heeft binnen het volledige netwerk van de verbonden agenten, zonder dat we deze allemaal individueel controleren. Hoe verlopen de inspecties in een post-coronatijdperk? Hoe kan de verzekeringsmakelaar zich hierop best voorbereiden? Sébastien: De opeenvolgende lockdowns toonden aan dat de FSMA perfect in staat was om haar controles verder te zetten, zij het weliswaar op afstand. Hetzelfde geldt voor de tussenpersonen, die diensten aan hun cliënteel bleven verlenen en zich aanpasten aan onvoorziene omstandigheden. In de periode na de pandemie zijn we overgestapt naar een soort hybride werkwijze, waarin er afgewisseld werd tussen fysieke vergaderingen, inspecties ter plaatse in de kantoren van tussenpersonen en vergaderingen op afstand. Vergaderingen op afstand zijn heel efficiënt gebleken. Ook wordt hierdoor het aantal verplaatsingen beperkt. Fysieke vergaderingen zijn soms aangewezen, bijvoorbeeld om bepaalde boodschappen over te brengen.
De vragenlijst wordt niet jaarlijks aan alle verzekeringstussenpersonen, actief in Leven, voorgelegd. De selectie van de tussenpersonen die de antiwitwas-vragenlijst ontvangt, gebeurt op basis van een risicogebaseerde aanpak.
Met het oog op een vlot verloop van de inspecties, doen de makelaars er goed aan om ervoor te zorgen dat hun dossiers in orde en makkelijk beschikbaar zijn. Het is van belang dat de makelaars de wijze waarop zij voor de naleving van gedragsregels zorgen, documenteren. En uiteraard kunnen zij, om de reglementering na te leven en de verwachtingen van de FSMA te kennen, gebruik maken van de tools die we ter beschikking stellen op onze website, zoals de werkprogramma’s of de praktijkgids IDD. Wat is het belang van de jaarlijkse AML-survey voor de verzekeringsmakelaars, actief in LEVEN? Sébastien: Deze survey is een jaarlijkse vragenlijst die een onderdeel is van onze risicogebaseerde aanpak. De vragenlijst beoogt informatie te verzamelen bij verzekeringstussenpersonen die actief zijn in de takken leven en die hun activiteiten uitoefenen buiten enige exclusieve agentuurovereenkomst. De vragenlijst gaat over de inherente risico’s verbonden aan het witwassen van geld en de financiering van terrorisme en de kwaliteit van de maatregelen die de verzekeringstussenpersonen hebben genomen om deze risico’s te beheersen. De antiwitwaswet bepaalt dat de toezichthouder het risicoprofiel van de tussenpersonen regelmatig moeten evalueren. Dat gebeurt op basis van een frequentie die is afgestemd op onder meer de kenmerken van de activiteitensector en een eerder aan de tussenpersoon toegekend risicoprofiel. Dit verklaart waarom de vragenlijst niet jaarlijks voorgelegd wordt aan alle verzekeringstussenpersonen. De selectie van de tussenpersonen die de antiwitwas-vragenlijst ontvangt, gebeurt op basis van een risicogebaseerde aanpak.
Het is van belang om te benadrukken dat deze vergelijkingstool niet bedoeld is om het werk van verzekeraars of verzekeringstussenpersonen te vervangen. Het is ook helemaal niet de bedoeling dat consumenten via de vergelijkingstool verzekeringsovereenkomsten kunnen afsluiten.
Op grond van de antwoorden in de vragenlijst kent de FSMA aan elke tussenpersoon een risicoscore toe. Aan de hand daarvan kan zij haar controleprioriteiten bepalen. De FSMA is bevoegd voor de uitwerking van een vergelijkingstool van bepaalde verzekeringen. Hoe zal die effectief uitgerold worden, en wat is de timeline? Sébastien: Inderdaad, het is in het kader van het regeerakkoord dat voorzien werd in de ontwikkeling van een vergelijkingstool voor verzekeringen, meer bepaald om de klassieke familiale aansprakelijkheidsverzekering te vergelijken. In dit kader heeft de FSMA in samenwerking met Assuralia een werkgroep opgericht. De werkzaamheden van de werkgroep liggen vast in protocollen die thans raadpleegbaar zijn op de website van de FSMA. De vergelijkingstool gaat voor iedere opgenomen verzekeringsovereenkomst op basis van een beperkt aantal criteria een prijsraming opstellen. Die prijsraming houdt rekening met de situatie van de consument die de tool raadpleegt. Daarnaast voorziet de tool ook informatie over de contractuele voorwaarden van iedere opgenomen verzekeringsovereenkomst, zodat de consument toelichting krijgt over de essentiële kenmerken ervan.
De FSMA juicht alle initiatieven toe die streven naar een verdere professionalisering binnen de sector. In dit opzicht zijn de beroepsverenigingen, waaronder uiteraard FVF, essentiële gesprekpartners.
De tool is thans volop in ontwikkeling bij een externe dienstverlener. Wij zijn onlangs begonnen met de eerste tests. Het is van belang om te benadrukken dat deze vergelijkingstool niet bedoeld is om het werk van verzekeraars of verzekeringstussenpersonen te vervangen. Het is ook helemaal niet de bedoeling dat consumenten via de vergelijkingstool verzekeringsovereenkomsten kunnen afsluiten. Hoe kijkt u naar de rol van de verzekeringsmakelaar en de rol van FVF? Sébastien: De makelarij is een belangrijk distributiekanaal in de verzekeringssector en haar aandeel blijft groeien. Als één van de spelers die rechtstreeks in contact staat met de klant heeft de makelaar een belangrijke rol in het correct informeren van de consument, in het bevorderen van diens vertrouwen in de financiële sector, alsook in zijn bescherming. De FSMA juicht alle initiatieven toe die streven naar een verdere professionalisering binnen de sector. In dit opzicht zijn de beroepsverenigingen, waaronder uiteraard FVF, essentiële gesprekpartners. FVF functioneert als een klankbord van wat leeft in de sector. Dankzij een regelmatig overleg met de beroepsfederaties, kan de FSMA haar toezichtacties beter afstemmen en haar verwachtingen op de meest efficiënte wijze formuleren aan de sector. Ook biedt dit periodiek overleg de gelegenheid om zich gezamenlijk te buigen over vastgestelde problemen en samen naar werkbare oplossingen te zoeken. We waarderen dan ook de rol die FVF als professionele gesprekspartner op zich neemt om het beroep van de verzekeringsmakelaar in de kijker te zetten en het vertrouwen van de financiële consument te bewaren.